Gouldian finch forum - gouldianfinches.eu

gouldianfinches.eu rss RSS

Marek Buranský, 20.11.2012 23:04

Infekcie spôsobené prvokmi

 Hi Marek 

I was looking @ the vet advice on your website and saw that you advice the use of metrondiazole / dimetrondiazole for the treatment of protozoan infection . Currently both these are only available on a vet prescription in the UK .

However Ronidiazole is available without a prescription for the treatment of birds Have you had any experience in it`s effectiveness in treating different groups of protozoan inffections in bird , and especially cocci & flagellates ? It`s actually marketed as a treatment for Trichomoniasis , but from it`s description apears to be a broad spectrum anti protozoan , which surely includes cocci ?

I`d be interested to hear your view as there was a recent discussion on here about it`s use 

c.

Treatment protozoan infection and yeast infection

For the treatment of protozoan infection I´m using the preperation called RONIVET with active ingredient called RONIDAZOLE or better is to use a preperation which is made in Slovakia and it´s called TRINIDAZOL with active ingredient Ornadizolum. This Slovak product whose instruction I send you, help to disposed not just a protozoan infection, but antifungal effect, too.

In breeding of Gouldian finches is sometimes occur the treatment of protozoan infection same as the yeast infection from the inappropriate germination of seeds. That might be the reason why is very important to treat the birds. I do it so before the breeding season and after the withdrawal of chicks from the parents. The best is to do a treatment before the first moulting.

Protozoan infection is not possible to dispose of completely, but it´s possible to hold it in average rate, which is not harmful for the birds.

Marek




TRINIDAZOL plv.a.u.v.  
  
Ornidazolum 10,00 g, 
Acidum ascorbicum, Thiamini chloridum 
Riboflavinum, Pyridoxini chloridum 
Calcii pantothenas, Natrii propionas ad 100,00 g 
Chemotherapeutic, antimycotic. 

Ornamental birds and poultry, pigeons. 
Trinidazol plv. a.u.v. is an imidazole chemoterapeutic with extensive antimycotic effect. Ornidazolum in combination with Natrii propionas and vitamins of B group insures complete antiprotozoal, antibacterial (anaerobes) and antimycotic effect. It is especially effective against Histomonas meleagridis, Trichomonas spp., Entamoeba spp., Giardia spp., Bacteroides fragilis, Fusobacterium necrophorum, Clostridium spp., Aspergillus fumigatus a A. flavus. Ornidazulum in protozoum cell spoils metabolic processes, it results into the loss of its motility and complete autolysis in a few hours. 
Dissolve necessary amount of the product in smaller amount of hot water (55 – 60 °C) and then mix in the total amount of water. 
At temperature 15-25 °C, in dryness, protect against light. 
10 g, 60 x 10 g , 500 g 
Preparation is not recommended for food-producing animals. 
24 months, 24 hours after dissolution in drinking water. 


Ahoj Colin.

Na liečbu prvokových infekcií používam buď prípravok RONIVET s účinnou látkou RONIDAZOLE, alebo ešte lepší je výrobok, ktorý sa vyrába na Slovensku  volá sa TRINIDAZOL s účinnou látkou Ornidazolum. Tento slovenský výrobok, likviduje nielen infekcie spôsobené prvokmi, ale má aj protiplesňový účinok.

V chove amadín Gouldovej sa občas vyskytne ochorenie spôsobené prvokmi ako aj premnoženie kvasiniek v tráviacom trakte z nevhodného klíčenia semien. Preto je potrebné vtáky preliečiť. Ja tak robím preventívne pred chovnou sezónou a po odstavení vyletených mláďat. Najlepšie je urobiť liečbu ešte pred prvým preperovaním.

Prvokové infekcie sa nadajú úplne zlikvidovať, je však možné držať ich v primeranej miere, ktorá vtákom neškodí.

Marek


TRINIDAZOL 10 mg/g plv.sol.a.u.v.  
  
Ornidazolum 10,00 g 
Acidum ascorbicum, Thiamini chloridum, Riboflavinum, 
Pyridoxini chloridum, Calcii pantothenas, Natrii propionas ad 100,00 g 
Chemoterapeutikum, antimykotikum. 
Športové holuby, okrasné druhy vtákov a hydiny. 
Trinidazol plv. sol. a.u.v. je imidazolové chemoterapeutikom s rozšíreným antimykotickým účinkom. Ornidazol v kombinácii s propionátom sodným a vitamínmi zo skupiny B zabezpečuje v lieku komplexný antiprotozoárny, antibakteriálny (anaeróby) a antimykotický účinok. Je zvlášť účinný na Histomonas meleagridis, Trichomonas spp., Entamoeba spp., Giardia spp., Bacteroides fragilis, Fusobacterium necrophorum, Clostridium spp., Aspergillus fumigatus a A. flavus. Ornidazol v bunke protozoa narušuje metabolické pochody, čo ma za následok stratu jeho motility a po niekoľkých hodinách jeho úplnu autolýzu. 
Perorálne. Potrebné množstvo lieku rozpustiť v menšom množstve horúcej vody (55-60°C) a následne po rozpustení rozmiešať v celkovom množstve vody. 
Pri teplote 15-25 °C, v suchu, chrániť pred svetlom. 
10 g, 30x10 g, 60x10 g, 500 g 
Liek nie je určený pre potravinové zvieratá. 
2 roky. Čas použiteľnosti po rekonštitúcii lieku podľa návodu: 24 hodín. 
Len pre zvieratá. 
Len na predpis veterinárneho lekára!
Uchovávať mimo dosahu detí!
96/061/02-S 



To insert a new contribution to be logged.

Miroslav Chomjak, 03.12.2012 17:46

 Ahoj!

nerad, ale zda sa, ze prvoky postihli aj mna....

vsetko vyvrcholilo dnes, uz rano som zaznamenal mensiu aktivitu vtakov oproti inym dnom, avsak neprikladal som tomu az taku pozornost, CHYBA!

lenze ako som prisiel po praci jedna samicka, uz namiesto toho aby zahrievala znasku / 3 dni pred vyliahnutim/ sedela apaticka na bidielku, casto pila vodu, pospavala absolutne nejavila zaujem o znasku, samcek sa ju snazil do nej nahnat ale ziadna odozva. 

ako som prechadzal vtaky, tak v jednej z nich ma na podlahe cakalo nemile prekvapenie v podobe uhynuteho samceka! rano este spieval aj ked, teraz ako si to vezmem spatne bol mierne malatny ale to bolo o 7 hodine rannej ..... jeho samicka zahrieva znasku v podobe 4 oplodnenych vajicok 3 dni pred vyliahnutim!

to su dve hniezdenia zda sa znehodnotene

zacal som premyslat kde som mohol urobit chybu.... krmim len suchym zrnim / kedze vtaky sedeli na znaske/ nepodavam celorocne zelene krmivo, naklicene zrno, nepredavkovaval vitaminmy, sice som pozvolna presiel z krmneho programu Dr. Marshalla na predosly system, ale nepride mi to dostatocny dovod apaticnosti a uhynu u vtakov .....

momentalne podavam raz do tyzdna VIGOSINE+COMPLEJO B sediacim parom a kazdy den parom s mladymi ....+ vajecnu zmes

avsak oba priprady, ako som pisal vyssie, nastali v klietkach kde vtaky boli krmene len vylozene suchym zrnim.

vtaky pred tym nejavili ziadne znamky choroby, hniezdenie prebiehalo ako ma, ziadna vyrazna zmena ...

cely chov, je u mna dlhsiu dobu az na jeden par, ktory som si zadovazil cca pred mesiacom, nove vtaky nejavia ziadne priznaky apatie, odlisneho spravania ci choroby ...

momentalne mam v chove dost napatu situaciu a cakam co prinesie zajtrajsi den

chcem sa tymto opytat, je mozne aplikovat dany medikament aj krmiacim vtakom?
nehrozi znehodnotenie odchovu, alebo neskorsie negativne priznaky z takeho to hniezdenia?

ak su mlade, den po vyliahnuti a je aplikovana latka ma to nasledky na tak maly organizmus?

ako casto preliecovat chovy? vhodna doba ich aplikacie? 

dufam, ze dany medikament zaberie, a chov sa opat dostane do predoslej kondicie

clovek sa uci na vlastnych chybach, a mnohokrat urcite situacie neberie vazne az kym ho to osobne nepostihne!

prajem chovatelom vela vsimavosti, nepodcenovanie ani tej najmensej odlisnosti v spravani vtakov a vela sil v ich naslednom lieceni!

vopred dakujem za informacie

S pozdravom Miro 


To insert a new contribution to be logged.

Marek Buranský, 04.12.2012 18:05

 Protozoalne ochorenia napr :  Histomonas meleagridis, Trichomonas spp., Entamoeba spp., Giardia spp., Bacteroides fragilis, Fusobacterium necrophorum, Clostridium spp. sú častými ochoreniami v chovoch drobných spevavcov. Tieto ochoreniam sú schopné úplne zdecimovať celé chovy. Klasický žltkastý obsah hrvoľa  je len "špičkou ľadovca", pokiaľ ide o symptómy. 

Prejavy infekcie prvokmi: hnačka, žltkastý / zelený trus, nestrávené semená v truse, znečistené okolie kloaky, problémy pri preperovaní spanie a malátnosť počas dňa, hlava schovaná pod krídlom, spustený chvost a neupravené perie.... U amadín Gouldovej je toto ochorenie dobre pozorovateľné pri vylučovaní trusu. Vtáky sa zvyčajne pričupia a vylúčia zo seba trus bez väčších problémov, pri ochorení na tieto infekcie vták trus vylučuje ťažko, často je dosť hlienovitý a vták sa pri jeho vylučovaní akoby natriasa. Ťažko sa to vysvetľuje, ale verím, že chovatelia vedia o čom píšem.

Infekcie spôsobené prvokmi sú veľmi závažné a častou príčinou úhynu mláďat, ale aj dospelých vtákov. Tieto jednobunkové parazity sú latentne prítomné v tráviacom trakte väčšiny vtákov chovaných v zajatí, aktívnymi sa môžu stať počas stresujúcich udalostí, ako aj počas obdobia rozmnožovania. Vzhľadom k tomu, Protazoa sú odolné organizmy, je možné ich výskyt skôr potláčať, ako úplne zlikvidovať. Pravidelná liečba, to znamená aspoň 2-3 x do roka by mala byť samozrejmosťou v každom chove. Novozakúpené vtáky by mali byť na konci karantény preliečené na protozoálne infekcie.  

Liečba: Ronidazol je bezpečný a je ho možné podávať v prípade potreby neublíži ani mláďatám. 
Ďalším liečivom aj s antiplesňovými účinkami je už spomenutý Trinidazol, ktorý sa používa tiež na liečbu Aspergillus fumigatus a A. flavus – (v prípade záujmu o tento prípravok ma kontaktujte).

Vtáky by som odporúčal preliečiť po ukončení chovnej sezóny a aspoň mesiac pred začiatkom chovnej sezóny. 

Čo pokladám za dôležité je, aby si chovateľ nekupoval a neumiestňoval do chovu nové vtáky 1-2 mesiace pred začatím chovnej sezóny. Ak sa vyskytne nejaké prinesené ochorenie, už ho nebude možno čas vyliečiť a tak môže skončiť neúspechom celá sezóna.

Marek Buranský


To insert a new contribution to be logged.

Texts and photographs are covered by copyright of author
this website www.gouldianfinchces.eu