Gouldian finch forum - gouldianfinches.eu

gouldianfinches.eu rss RSS

Peter Zifčiak, 04.05.2014 19:28

neviliahnuté amadiny

Zdravím Vás,v Apríly mi zahniezdili prví krát moje amadíny 13Mája  zniesla samička prvé vajíčko a potom každý deň celkovo 4 vajíčka.Asi po 10dni jedno vajíčko vyhodily.Ale 13Mája ma potešili ked som objavil malé vtáčatko a potom som z očakávaním každý deň čakal na nový prírastok ale do dnešného večera sa už žiadne nevyliahlo.30.Mája bolo 14dní ale ked som fotil vajíčka tak som bol presvdčený že v nich rastú a že sa každú chvílu už vyliahnu.V bednovom boxe im svietim 25w žiarovkou celý deň .Kde sa mohla stať chyba že by moc malá vlhkosť mám tam šete vajíčka ponechať?Pridávam aj poslednú fotku.Dakujem za odpoved.
Peter Zifčiak



To insert a new contribution to be logged.

Peter Zifčiak, 05.05.2014 17:02



To insert a new contribution to be logged.

Peter Zifčiak, 05.05.2014 17:03

oprava textu(nev.amadíny)

dovoľte aby som sa poopravil prvé vajíčko zniesla 13apríla a vyliahlo sa 1 mája.
Zároveň by som si dovolil p.Buranský pochváliť vaše super stránky o amadínach g.veľa som sa pri ich čítaní dozvedel a naučil.Super.Dakujem

Peter Zifčiak 


To insert a new contribution to be logged.

Marek Buranský, 05.05.2014 17:14

 Zdravím vás.

 

V prvom rade vám chcem poďakovať za pochvalu stránok, to vždy určite poteší J

Čo sa týka inkubácie, tá u amadín Gouldovej trcá cca 14-16 dní, v závislosti od teploty v chovnom zariadení a od toho, ako pár poctivo zahrieva znášku.

 

Viac nájdete tu: http://www.gouldianfinches.eu/sk/chov-v-zajati/technologia-chovu/mladata/

 

Gratulujem k odchovu, i keď zatiaľ len jedného mláďaťa, aj to je úspech, ak by ho rodičia kŕmili. Tie nevyliahnuté vajíčka môžu mať viac príčin. Úhyn zárodku môže byť spôsobený podchladením, alebo tiež baktériami, ktoré sú schopné preniknúť cez škrupinu vajíčka. Príčina môže byť ešte aj v nedostatku vitamínu E a A v potrave rodičov, teda najmä samičky, ktorá ich preniesla do vajíčka, nedostatok týchto vitamínov má za následok vysokú mortalitu embryí. To by však nemalo zvádzať na predávkovanie týchto vitamínov v budúcnosti, čo môže mať rovnaký efekt, ako ich nedostatok.

 

Skôr sa však prikláňam k záveru, že embryá uhynuli v dôsledku nejakej bakteriálnej nákazy,. Ak by sa to opakovalo, odporúčal by vyšetrenie trusu na prítomnosť baktérií.

 

Držím palce v ďalšom chove a dajte vedieť, ako sa darí.

 

S pozdravom

 

Marek Buranský 



To insert a new contribution to be logged.

Peter Zifčiak, 05.05.2014 18:27

Zdravím Vás
Dakujem za rýchlu odpoved.Dnes som vybral vajíčka ,otvoril som ich a boli v ních mrtve už vyvinuté vtáčence chudiatka.Myslím že som ja spravil hlúposť ked som do boxu umiestnil 25w žiarovku a rovno pod búdku .Chcel som len aby tam mali stabilnú teplotu kedže som ich nechal zahniezdit v tomto období ked sa už viac menej prestáva kúriť.Bývam v r.d.Ale rodičia sa poctivo starajú takže vlastnou vinou som sa pripravil o dvoch vtáčikov.Verím že si z tejto mojej skúsenosti zoberú ponaučenie niektorí začiatočnici v chove týchto krásnych A.g.Chcem sa Vás spýtať kedy je najlepšie im ju vrátit?V oktobri ?a že čo si myslíte o skle namiesto mriežky na prednej strane chov.boxu ?
Dakujem
Peter Zifčiak


To insert a new contribution to be logged.

Marek Buranský, 06.05.2014 10:18

Zdravím vás.


Áno, je to škoda, i keď je to dobre na poučenie sa do budúcnosti. Tá žiarovka pod búdkou bola skutočne zbytočná, okrem toho  takto prišlo k neprirodzenému zohrievaniu vajíčok. V budúcnosti to odporúčam radšej nechať na rodičoch. Nemyslím, že by to rodičia nezvládli. Ak by bola teplota extrémne nízka, teda nevhodná pre inkubáciu, tak by ani nenastal tok  s následnou znáškou.
 

Čo sa týka skla namiesto mriežok, je to otázka skutočne na zváženie. Spomeniem výhody aj nevýhody takéhoto riešenia:
 

Amadiny Gouldovej pochádzajú z veľmi teplých oblastí Austrálie s nízkou vzdušnou vlhkosťou, ktorá sa na ich území vyskytuje najmä v mesiacoch odchovu a osamostatňovania mláďat.
 

Takže nevýhody skla namiesto mriežky:
 

- Vysoká vzdušná vlhkosť v chovnej klietke.

- Nedostatočná výmena vzduchu, čo môže mať za následok nástupu plesní a parazitov

- Možné poranenie vtákov, keďže to sklo nevidia, je jasné, že by si po čase zvykli, ale v prípade paniky by ho nemuseli vnímať a mohli by sa poraniť

- Ak príde ku kombinácii uhla osvetlenia s postavením klietky, tak budete na vtákov zle vidieť, keďže sklo môže pre vás pôsobiť ako zrkadlo
 

Výhody:
 

- Relatívne skludnenie prostredia, keďže sklo slúži ako zvykový izolant

- Lepšie udržiavanie zvolenej teploty

- Menší prievan, ktorý ak je veľký môže vtákom škodiť
 

Samozrejme k výhodám aj nevýhodám by sa dali doplniť ďalšie body, ale myslím si, že je to zbytočné. Ak by ste sa rozhodli pre sklo, je potrebné to odskúšať. V jednom chovnom zariadení vzhľadom na jeho povahu to môže vyhovovať, v druhom to vyhovovať nemusí.
 

Je na vás, ako zvážite výhody aj nevýhody. Podľa mňa prevažujú skôr nevýhody, ja by som také riešenie nezvolil, ale ako som písal, je to na rozhodnutí každého chovateľa a na odskúšaní si týchto podmienok v realite.


Držím palce v ďalšom chove a dajte vedieť, ako sa darí.


S pozdravom


Marek Buranský



To insert a new contribution to be logged.

Peter Zifčiak, 06.05.2014 16:06

zdravím Vás
Veľmi sa mi páči že ste ochotný tak obsiahlo odpovedať na otázky chovateľom že ich neodbijete dvoma vetami naozaj dakujem.
Myslím že to sklo by(bolo) možno ok ak sa nechajú A.g hniezdiť teraz ked sa už nekúri vlhkosť by sa dala odstrániť tím že by bola v jednom rohu 25w žiarovka (NIE)pod búdkou samozrejme by musela byť vpredu dole vetr.mriežka a na strope tak isto.Ja som do nedávna choval len jaštery tak som asi zatažený na terária.Ale už nebudem špekulovať a budem sa držať vašich rád a článkov ktorých ste napísal naozaj veľa .
Tak ešte raz dakujem a budem informovať ako sa mi darí v chove.Prajem Vám aj ostatným chovatelom veľa úspechov v chove.

Peter Zifčiak


To insert a new contribution to be logged.

Milos Haska, 08.05.2014 13:56

Dobry den,
na prvni fotografii, to leve vajicko ma typicke zbarveni odumreleho zarodku. ta nazloutla cast s tmavym spodkem v prostoru kde neni vzduchova bublina je prave na tomto vajicku dore viditelna. Jak uz napsal Marek, pricin muze byt nekolik a je potreba tu spravnou odhalit a odstranit. Jeste nez navstivite veterinare proctete si tuto stranku a konkretne cast venovane krmeni. I to muze mit vyznamny vliv na uspesnost hnideni a tim i lihnivost.
Asi nejrozumnejsi bude sledovat vyvoj mladete a nasledujici hnizdeni. Na prvni fotce je videt ze mlade bylo krmeno. ta tmava skvrna je zrnicko lesknice pokud mohu hadat, ale na te druhe se mi zda volatko prazdne. Mlade vsak pekne zadoni tak snad rodice krmi.
Co se tyce skla na predni strane klece, no proc ne. Vyhody a nevyhody zminil Marek. Jen k te nevyhode ze se ptaci mohou o sklo zranit protoze ho nevidi, muzete vzit popisovac na CDcka a udelat na skle z vnejsi strany mrizku. Oproti tomu nezminena vyhoda ze pres sklo nevypadavaji slupky zrni neni take k zahozeni. Nevim jestli jsem Vas pochopil pravne s tim vetranim, ale u tohoto zpusobu reseni se pouziva sklo a v horni casti asi 10cm pasek po cele sirce klece kam date draty nebo pletivo. Tim je zajistena vymena vzduchu. Rozhodne nedavat nejak dolu a nahoru nebo na pravou i levou stranu. To by mohl vznikat pruvan a to je to nejhorsi co muze byt.
Preju Vam at se problem co nejdriv vyresi a hlavne at to neni nic zavazneho.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu


To insert a new contribution to be logged.

Peter Zifčiak, 08.05.2014 18:06

Zdravím Vás,dakujem Vám za Váš názor a za radu.Cením si to ale ako som už písal myslím si že za uhynutie vtáčikov si môžem sám tím že som pod búdkou svietil s 25w žiarovkou takže som ich vlastne uvaril.Pretože ked som otvoril vajíčka tak v ních boli celkom vyvinuté vtáčata museli uhynut 1-2 dni pred vyliahnutím.Ale o to jedno mláda sa starostlivo starajú a krmia ho poctivo.Tak ak ho už vychovajú tak im vezmem búdku a vrátim im ju až pred zimou .To bude asi najlepšie.Majte sa pekne.
s pozdravom Peter Zifčiak


To insert a new contribution to be logged.

Milos Haska, 10.05.2014 21:05

Dobry vecer,
nedokazu odhadnout jak moc hreje 25W zarovka. Navic stena budky a vystelka v budce. Ikdyz zdroj tepla zespodu je neprirozene, nemyslim si ze by tohle melo byt pricinou. Ale je to jen domnenka. Ja osobne, pokud vylihle mlade prospiva, hledal pricinu v krmeni.
Tak jako tak preju at se dari, i jedine mlade uspesne odchovane doda chovateli silu jit dal.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu


To insert a new contribution to be logged.

Texts and photographs are covered by copyright of author
this website www.gouldianfinchces.eu