Gouldian finch forum - gouldianfinches.eu

gouldianfinches.eu rss RSS

Peter G., 18.10.2012 14:24

Nočne osvetlenie bednovych klietok

mam trosku nesikovne vyriesene nocne osvetlenie v bednovych klietkach. Chcel by som ho niecim nahradit niecim jednoduchych co splny svoj ucel a nieje to hlavne praca pre skuseneho elektrikara!!!Pripadne radu kde podobne osvetlenie kupit. za odpovede vopred dakujem


To insert a new contribution to be logged.

Milos Haska, 18.10.2012 23:10

Dobry vecer,
ja osobne pouzivam led diodove pasky, kdy na jednom modulu jsou tri ledky. na celou mistnost mam priblizne sest modulu a napaji je jeden adapter. Packy jsou napajeny na kabel za sebou a na konci je konektor/protikus k adapteru.
Cele to ovladaji casove spinaci hodiny. Jednoduche, efektivni a levne.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu


To insert a new contribution to be logged.

Marek Buranský, 18.10.2012 23:35

Zdravím.


Ja mám v chovnom zariadení 2 okruhy, jeden denný a druhy nočný.
Denný okruh slúži na predlžovanie dňa v zimných mesiacoch, teda cez vrchol chovnej sezóny. Osvetlenie spočíva zo svietidiel so studenou bielou farbou. V každom svietidle je 16 diód. Osvetlenie  má výkon 1,6 W a svietivosť vyššiu ako 15 W klasická žiarovka. Tento okruh sa mi zapína ráno o 6.00 a vypína sa o 20 .00.


Nočné osvetlenie tvorí samostatný okruh s vlastným napájaním. Jednotlivé klietky sú osvetlené 1 vysokosvietivou diódou s teplým bielym svetlom, teda svieti trochu do žlta. Tomto osvetlenie sa zapína 1 hodinu pred vypnutím denného okruhu a vypína sa pol hodiny po zapnutí denného okruhu. I keď je nočné svetlo pomerne málo intenzívne voči dennému okruhu, vtáky sa ho naučili vnímať a keď sa zapne vedia, že o hodinu zhasne denné svetlo. Je to pre ne signál na uloženie sa k spánku. Chvíľu síce trvalo, zakiaľ sa naučili tento signál identifikovať, ale teraz je to bez problémov.


Nočné osvetlenie slúži na orientáciu v noci v prípade, že sa vtáky splašia. Nie je však tak intenzívne, aby ich rušilo pri spánku. Je to skoro ako simulácia mesačného svitu.


Marek Buranský



To insert a new contribution to be logged.

Peter G., 19.10.2012 08:15

Vdaka obom sa odpoved...tie len pasiky su super denne svetlo mam s nimi vyriesene ale asi na nocne musim pouzit tie pasiky ktore su strihatelne  lebo pasiky len 3 alebo dvoma ledkami som nevidel..asi musim viac hladat


To insert a new contribution to be logged.

Texts and photographs are covered by copyright of author
this website www.gouldianfinchces.eu