Gouldian finch forum - gouldianfinches.eu

gouldianfinches.eu rss RSS

Erik Grunermel, 29.10.2012 08:10

Odchov mladých AG

Dobrý deň,

chcel by som Vás poprosiť o radu pri odchove mladých amadín Gouldovej. Mláďatá sú dve vo veku 12dní. Rodičia ich pravidelne kŕmia. Ako potravu im predkladám naklíčené proso a jednoduchú vaječnú zmes (mrkva,vajce, piškóta), v kvetináči majú k dispozícii živú púpavu (miska s gritom a uhlím + sépiová kosť sú samozrejmosťou). Ako vitamínový doplnok podávam 1xtýždenne do misky s vodou PROMOTOR. Od 10dní života mláďat som začal podávať aj lesknicu v suchej ako aj v naklíčenej forme. Napriek tomu, že mláďatá sa javia byť životaschopné mám určié obavy o ich dravotný stav, pretože farba a povrch ich kože nezodpovedá štandardu opísanom a zdokumentovanom v literatúre. Povrch ich kože je drsný a tmavý až čierny. Predpokladám, že sa jedná o nejaký nedostatok vitamínu(ov) v potrave.

Ďakujem. 


To insert a new contribution to be logged.

Marek Buranský, 29.10.2012 20:52

 zdravím vás.

celkom som nepochopil, prečo podávate lesknicu až od 10. dňa života mláďat. podľa mňa by lesknica mala tvoriť cca 30- 50 % kŕmnej dávky podávanej AD LIBITUM.
podávanie naklíčeného zrna počas odchovu môže spôsobovať problémy, pokiaľ klíčenie neprebieha za optimálnych podmienok, teda keď  nie je riziko, že sa v takomto zrne namnožia baktérie, kvasinky, či mikroorganizmy.
aby bolo možné lepšie posúdiť, o čom píšete, mohli by ste sem dať fotografie mláďat?

marek buransky 


To insert a new contribution to be logged.

Milos Haska, 29.10.2012 22:25

Milos Haska Wrote, quote:Dobrý deň,chcel by som Vás poprosiť o radu pri odchove mladých amadín Gouldovej. Mláďatá sú dve vo veku 12dní. Rodičia ich pravidelne kŕmia. Ako potravu im predkladám naklíčené proso a jednoduchú vaječnú zmes (mrkva,vajce, piškóta), v kvetináči majú k dispozícii živú púpavu (miska s gritom a uhlím + sépiová kosť sú samozrejmosťou). Ako vitamínový doplnok podávam 1xtýždenne do misky s vodou PROMOTOR. Od 10dní života mláďat som začal podávať aj lesknicu v suchej ako aj v naklíčenej forme. Napriek tomu, že mláďatá sa javia byť životaschopné mám určié obavy o ich dravotný stav, pretože farba a povrch ich kože nezodpovedá štandardu opísanom a zdokumentovanom v literatúre. Povrch ich kože je drsný a tmavý až čierny. Predpokladám, že sa jedná o nejaký nedostatok vitamínu(ov) v potrave. Ďakujem. 
Dobry vecer,
samotna barva kuze nemusi byt jeste priznakem problemu, kuze muze mit zbarveni podle pozdejsi barvy peri. Zluti ptaci jsou svetlejsi, zeleni tmavsi.
Soucasne to vsak problem byt muze, proto bude nejvhodnejsi pokud vlozite fotografii jak psal marek a take pripisete jake maji ptaci svetelne podminky, kde jich chovate a tak podobne.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu


To insert a new contribution to be logged.

Erik Grunermel, 30.10.2012 13:57

Dobrý deň,

pokus s fotením mláďat bohužiaľ zlyhal. Klietka v ktorej zahniedzili moje AG je určená na karanténu pre vtákov, ktoré si prinesiem z burzy. Keď vtáci začali so stavbou hniezda nemal to svedomie bránit im v tom (viacmenej som s ich úspešným zahniezdením v tomto roku ani nepočítal). Hniezdo ktoré si zhotovili nieje v búdke, ale navrchu na nej v hornom rohu klietky preto sa mi nepodarilo urobiť fotografiu primeranej kvality. Vyberať mladé ich z hniezda si netrúfam pretože im nechcem ublížiť a rodičia z mojej pritomnosti v blízkosti hniezda tiež neprejavujú nadšenie. Potešujúce pre mňa je však skutočnosť, že pri pokusoch o fotky som si všimol, že čo sa týka sfarbenia kože mladých vtáčat, tmavé sú len vaky s potravou a rozhodne bledšie ako minule. Pokožka ktorá presvitá spod kosierok je úplne vporiadku (možno trošku vráskavá). Takže týmto sa Vám ospravedlňujem za milnú interpretáciu problému, ktorý vskutočnosti spočíval v tom, že rodičia primiešali do krmiva dosť značné množstvo uhlia, ktoré v priesvitných vakoch mláďat vyvolávalo dojem čiernej kože. Z tohoto dôvodu som nepristúpil ani k podávaniu ďalších vitamínových prípravkov a ostávam na prirodzenej potrave + Promotor 1xtýždenne. Páru AG už v tomto roku druhýkrát zahniezdiť neumožním, mám pocit, že sú kŕmením dosť vyčerpané.

Ďakujem za pomoc.

E. 


To insert a new contribution to be logged.

, 12.11.2012 10:17

Dobrý deň,
v sobotu ráno 10.11.2012 vyleteli mladé z hniezda (24.deň po vyliahnutí). Našiel som ich v miske s lesknicou ako sa kŕmia, úplne samy. Rodičovský pár zatiaľ kontroloval hniezdo a z ich správania sa dá predpokladať, že začali uvažovať nad ďalšou znáškou. Mladé sa na noc vracajú do hniezda a všimol som si, že aj napriek tomu, že už sa dokážu nakŕmiť samé, vyžadujú aby ich dokrmovali rodičia.
Som vskutku prekvapený životaschopnosťou mláďat, ktoré už po prvom vyletení z hniezda dokážu manévrovať v dosť obmedzenom priestore klietky 50x50x70 (postavená na výšku).


To insert a new contribution to be logged.

Milos Haska, 12.11.2012 11:13

Dobry den,
gratuluji k odchovu. Co se tyce krmeni mladych rodici, ikdyz mladata prijimaji potravu sama, je nutno je ponechat u rodicu, jelikoz ti je stale dokrmuji. Mam takovou zkusenost, ze pokud se nevraceji do budky, necham je s rodici do doby nez se maji lihnout dalsi hnizda. Vetsinou tak tri ctyri dny pred lihnutim lade odchytim. Take je dulezite kontrolova, zdali je nenapadaji rodice, to je pak dobre odchytnout je rovnou.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu


To insert a new contribution to be logged.

Mirosława Linkowska Linkowska, 17.11.2012 14:04

 Zwracam się z prośbą o wypowiedż bardziej doświadczonych hodowców co robić , aby uniknąć znoszenia jaj / następny lęg/ gdy AG wychowują jeszcze młode. Czy takie zjawisko można wyeliminować , ograniczyć , czy jest jakiś skuteczny sposób ? 
Pozdrawiam  i z góry dziękuję za odpowiedż.        M.Linkowska 


To insert a new contribution to be logged.

Milos Haska, 18.11.2012 11:53

Hello,
jeśli dobrze rozumiem pytanie, więc pytasz jak zapobiec tolerowane jaja w młodych ptaków?
Jeśli kobiety są oddzielone od samców ptaków wpływ długości światła, a także diety. Poddanie się wyciąć dieta kalorii, że ptaki nie były zbyt stymulujące, ale uważaj na ptaki w potrzebie ich dojrzewania.
Szczerze Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu


Dobry den,
pokud dobre rozumim vasi otazce, tak se ptate jak zamezit snaseni vajicek u mladych ptaku?
Jsou li samicky oddeleny od samecku, muzete ptaky ovlivnit delkou svetelneho dne a take stravou. Snizit energetickou hodnotu predkladane stravy aby ptaci nebyli prilis stimulovani, ale pozor ptaci v dospivani potrebuji svoje.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu


To insert a new contribution to be logged.

, 18.11.2012 17:14

 Witam Milos , bardzo dziękuję za odpowiedź, sposób karmienia mam podobny.
Moje pytanie dotyczyło okresu wychowu młodych, czas od wyklucia piskląt do momentu opuszczenia budki.


To insert a new contribution to be logged.

Milos Haska, 18.11.2012 18:15

Tym razem, w związku z tym, aby przetłumaczyć Google Translate nie mógł dostać wszystko w porządku.
Po zasednuti trwa około 14 dni do wylęgu młodych, następnie lot z budki po około 21 do 23 dni, a jeszcze około 14 dni karmi z rodzicami.
Osobiście zachować młodych rodziców czasu niż wylęgowe kolejny sprzęgło, jeśli nie zakwestionował, a jeśli rodzice nie przeszkadzać gniazdowania.
Pozdrawiam Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu

Tentokrat se tedy s Google prekladacem nepodarilo prelozit vse spravne.
Po zasednuti trva priblizne 14 dni do lihnuti mladych, ty pak vyletaji z budky priblizne po 21 - 23 dnech a jsou jeste priblizne 14 dnu prikrmovana rodici.
Ja osobne ponechavam mlade u rodicu do doby nez se ma lihnout dalsi snuska, pokud nejsou rodici napadani a pokud hnizdeni nerusi.
S pozdravem
Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu


To insert a new contribution to be logged.

Mirosława Linkowska Linkowska, 19.11.2012 17:45

Witam Milosz , dziękuję za odpowiedź 


To insert a new contribution to be logged.

Erik Grunermel, 03.12.2012 08:23

Dobrý deň,

Minulý týždeň som pozoroval zvláštny jav. Rodičovský pár AG, ktorý pri 2 mladých začal s novým hniezdením (v znáške boli 4 vajíčka) vyhodil 2 vajcia. Na tom tom by nebolo nič také pozoruhodné, avšak z miesta kde som vyhodené vajíčka našiel vyplýva, že ich tam museli nejakým spôsobom preniesť. Obe sa nachádzali v miske s vajcovou zmesou a vôbec neboli poškodené. Cez víkend som odstavil mladé od rodičov, preložil som ich do bedňovej klietky. Rodičia zostali so zvyšnou znáškou 2vajec, ale mám pocit, že ju nezahrievajú tak ako tomu bolo doposiaľ. Samica ktorá trávila celú noc v hniezde sa teraz držuje na bydle znášku občasne zahrieva samec.  Inkubačná doba vajec končí cez víkend tak som zvedavý či sa podarí zachrániť aspoň zvyšok znášky.


To insert a new contribution to be logged.

Texts and photographs are covered by copyright of author
this website www.gouldianfinchces.eu