Gouldian finch forum - gouldianfinches.eu

gouldianfinches.eu rss RSS

Miroslav Chomjak, 07.06.2012 23:28

preletovacia voliérka

 Po roku, ako som sa dostal k chovu týchto výnimočných vtákov, som sa rozhodol umiestniť vtáky namiesto klasickej bedňovej preletovačky aké všetci s úspechom využívame do bytovej voliérky. Konštrukcia je z mäkkého dreva ošetrená ekologickou farbou kvôli eliminácii prípadných strát oštipovaním, aj keď u astrildov to nie je bežné. Potiahnutá je pozinkovaných pletivom a na určitých častiach prekrytá komôrkovým polykarbonátom a sklom. Strop je pre lepší komfort vtákov nepriehľadný kde je zároveň inštalované LED diodové osvetlenie. Po umiestnení vtákov som mal obavy ako tento priestor príjmu, keďže doteraz v ničom podobnom neboli a boli navyknuté na pevné resp. nepriehľadné ubikácie. Na moje prekvapenie to prijali nad mieru dobre. Po pol hodine sa vtáky postupne zišli pri krmive, odhodlali sa preskúmať aj nižšiu časť voliérky, neustále poletovali, dokonca, čo u nich nie je zvykom nejavili známky prehnanej plachosti ale počas toho ako som umýval nádoby / umývadlo je neďaleko/ sa zletel časť kŕdľa na krajné bidlo v spodnej časti a celý čas ma skúmavo pozorovali :).
Vtáky sú v tomto priestore len deň a tak som zvedaví ako to bude prebiehať ďalej.

 


0

To insert a new contribution to be logged.

, 11.06.2012 21:13

Zdravím vás.

Ďakujem za pochvalu v predchádzajúcom príspevku a súčasne by som reagoval aj na tento aktuálny.  Amadiny Gouldovej sú chované prevažne v bytoch, kde je umiestnenie voliérky častokrát nemožné s priestorových dôvodov.  Ak je ale možnosť voliérku zriadiť, je to určite len dobre, čo mi potvrdzujú aj pozorovania s chovov, ktoré sú umiestnené v domoch, či väčších priestoroch.

O voliérach píšem aj v časti „chovné zariadenie  - druhy chovných zariadení“. V spomenutom chovnom zariadení p. Baláža , kde sa vtáky môžu vylietať na veľkom priestore je badať pozitívny efekt na stavbu ich tela  - robustnejšie postavy – a keď je ešte k tomu možné voliéru mať na priamom slnečnom svetle s možnosťou úkrytu, je to pre vtáky vitamínový kúpeľ, ktorý im určite prospeje.

Správanie akom popisujete je tiež možné pripísať zdedeným pudovým vlastnostiam. V prírode aj niekoľko párov amadín Gouldovej neraz obýva väčšiu najmä prírodnú hniezdnu dutinu, a tam aj odchovávajú mláďatá.

Pozor asi treba dať pri mladých vtákoch, ktorým by som do voliérky dal „učiteľa“, aby neostali dezorientované a neuhynuli z dôvodu, že nenájdu vodu, či krmivo. Krmivo a pitnú vodu aspoň na začiatok podávať v nádobách, na ktoré sú vtáky zvyknuté.

Nech sa darí v chove s pozdravom.

Marek Buranský



To insert a new contribution to be logged.

Miroslav Chomjak, 11.06.2012 21:44

 Zdravim Vas,

dakujem Vam za informacie, co sa tyka odkazu na clanok, ten mam precitany a da sa povedat, ze z casti vo mne nastartoval a pevne upevnil myslienku na zhotovenie danej preletvacky :)

mlade vtaky zatial nemam ale kazdopadne si Vase rady budem dobre pamatat 

dodatocne prikladam fotografiu  


S pozdravom Miroslav Chomjak 


To insert a new contribution to be logged.

Texts and photographs are covered by copyright of author
this website www.gouldianfinchces.eu