Gouldian finch forum - gouldianfinches.eu

gouldianfinches.eu rss RSS

Marcela Klempová, 17.07.2012 23:31

Problémy s hnízděním

Dobrý den pane Buranský, > > bylo by prosím možné se Vás na něco zeptat ohledně amadin gouldových? > Kontakt na Vás jsem našla v časopisu Exota. > Mám páru amad,samice roční, samec čtyřletý. Jsou v bytě v kleci, k večeru je > obvykle nechávám létat po pokoji. > Dala jsem jím budku(15krát 15cm), kt.mi doporučil chovatel na burze, > vystlala jsem ji částečně senem.Další seno jsem jim dala na podlahu > klece,aby mohli pokračovat ve stavbě. Za 2dny snesla samice první > vejce(pravděpodobně oplozené, samec před ní pravidelně poskakuje a třepe > hlavičkou a pak se páří). Trvá to asi 9dní od 1.vejce a mají jich tam 5,ale > nesedí na nich pravudelně,vejce jsou na dně budky na novinách, seno jim v > budce lehlo a oni si ji nestaví.Maximálně vyjímečně mívají v zobáku stéblo a > jdou s ním buď do budky,nebo jej pustí na zem. Budku si chodí kontrolovat > jak samec,tak samice,jsou v ní chvilku, ale o žádném nepřetržitém sezení se > nedá mluvit. Vím,že s amadama a hnízděním bývají prý problémy, mláďata amad > jsme nikdy neodchovávali, akorát zebřičky, kde to bylo celé bez problémů. > Ptám se prosím, co bych v této chvíli měla udělat-budku oddělat, aby se > neustálým snášením třeba neodvápnila(sép.kost, písek má..),nebo budku > nechat, přidat do budky seno..Dají se vejce ještě nějak zachránit,když ty > nejstarší májí už přes týden? > > Budu Vám vděčná za odpověď, s pozdravem Marcela Klempová,Zlín


0

To insert a new contribution to be logged.

, 18.07.2012 00:00

Zdravím vás.
 

Problém , ktorý popisujete zatiaľ v skutočnosti nemusí byť problémom, keďže od znesenia prvého vajíčka ubehlo len 9 dní. Amadiny Gouldovej na znášku zasadajú cca po 4-5 vajíčku, teda počíta sa noc, kedy samička ostane zahrievať znášku. To, že sa aj cez deň zdržiavajú v búdke, i keď je znáška neúplná neznamená začiatok inkubácie. Ak ale už znáška nepokračuje, a samička na nej v noci nesedí, tak potom môže byť naozaj problém.


Čo sa týka vystlania búdky: je to individuálne u každého, páru, niektorý pár postaví pekné hniezdo, niektorý zase naopak, nechá búdku skoro prázdnu. V takomto prípade by som volil búdky do tvaru písmena L, ako to vidíte u mňa v kapitole:

http://www.gouldianfinches.eu/sk/chov-v-zajati/technologia-chovu/vyber-partnerov-a-chovna-sezona/


alebo použiť hlbšie búdky s okrúhlim vletovým otvorom o priemere cca 4 cm. Z takýchto búdok vtáky podstielku prakticky nevynášajú, alebo len v ojedinelých prípadoch.


Vami popisovaná situácia je dosť atypická v tom, že z „domácich mazlíčkov“ chcete mať rodičov. Netvrdím, že sa to nemôže podariť, ale mám veľké pochybnosti o úspechu. Amadiny Gouldovej, ako aj iné vtáky potrebujú k hniezdeniu, najmä počas inkubácie aspoň relatívny kľud. Počas tohto obdobia by som ich určite nepúšťal von s klietky a v okolí klietky by som sa snažil dodržať čo najmenšiu premávku ľudí. Pri prvom hniezdení  môže byť problematická aj kontrola znášky, keďže neviete, ako na ňu budú rodičia reagovať.


Ak teda znáška skončila a inkubácia nezačala, môžete ešte znášku zachrániť, ak máte náhradných rodičov. Zase by som vám asi odporučil kapitolu:

http://www.gouldianfinches.eu/sk/chov-v-zajati/technologia-chovu/odchov-pod-nahradnymi-rodicmi/


Čo sa týka odvápnenia, toho by som sa nebál, ak samička nemala problém so znáškou. Iná by bola situácia, keby sa znášky pravidelne opakovali a neprestávali by.


Takže ak aj túto znášku už nezachránite, čo sa môže stať, poskytnite pri ďalšej znáške vtákom maximálny kľud, nepúštajte ich s klietky a zabezpečte im vhodnú hniezdnu búdku. Pár sa podľa popisu zdá byť zdravý a harmonický, tak by sa pri optimálnych podmienkach ten odchov aj mohol podariť.
 

Držím palce a dajte vedieť,. Ako to pokračuje.
 

S pozdravom.
 

Marek Buranský



To insert a new contribution to be logged.

, 18.07.2012 00:08

Ešte raz zdravím.


Samozrejme stále však môže prichádzať do úvahy aj klasický problém s hniezdením páru, ktorý vlastníte. Tam potom neostáva, po viacerých neúspešných pokusoch, len vymeniť jedného z partnerov, ja by som asi volil samčeka, alebo použiť iný chovný pár, či sa zrieknuť odchovu.
No zatiaľ nepredbiehajme.
 

S pozdravom.
 

Marek Buranský



To insert a new contribution to be logged.

Marcela Klempová, 18.07.2012 00:23

Pane Buranský děkuju Vám moc za obětavou odpověď v takových pozdních hodinách.
 
Už by mě jen zajímalo, pokud samice bude snášet dál a nesedět, jak dlouho jí mám dát ještě šanci,než jí odeberu budku, jak dlouho vejce vůbec vydrží zůstat schopná dalšího vývoje, pokud jsou jen tak v budce bez inkubace.. 
Třeba bych je mohla dát alespoň nějakému jinému chovateli, když nechovám jiné amady ani chůvičky,kt.by posloužily za náhradní rodiče.
Co se týče toho pouštění po pokoji, jsou tak zvyklé, rády se proletí a pak se samy vrátí, vyžadují to právě hlasitým pískáním a divokým poletováním i teď,když mají v budce 5vajec..
Děkuji Vám, s pozdravem M.Klempová 



To insert a new contribution to be logged.

, 18.07.2012 00:37

Ešte raz zdravím.


Vajíčka vydržia cca 9-10 dní, ak sú vo vhodnom prostredí. Jem to však skôr hraničná životnosť. Ak máte v okolí nejakého chovateľa, skúste mu ich ponúknuť.


Ja by som vyskúšal ešte jednu znášku s tým, čo som písal. Zachovať v okolí klietky kľud a vtáky nepúšťať von. Naruší sa tým inkubácia – problém s domácimi maznáčikmi :- ). Potom by som odstavil búdku a podával krmivo, ktoré by vtáky nestimulovalo k znáške, aj keď najväčší stimulans je práve tá búdka.

Proste ich musíte naučiť, že počas odchovu von nemôžu ísť. Zvyknú si, nebojte sa.

Prečítajte si tie odkazy, čo som vám dal do prvého príspevku, mohli by vám pomôcť, je tam toho viac, ako v mojich odpovediach.


S pozdravom.
 

Marek Buranský



To insert a new contribution to be logged.

Marcela Klempová, 18.07.2012 09:42

 
Dobré ráno Pane Buranský,
už jen poslední dotaz, co se týče toho, že budka není
dostatečně vystlaná,vejce leží na dně budky. Je to zásadní problém, pokud by v budce nakonec ptáci i seděli? POkud bych jim budku sama znovu vystlala a vejce tam vložila, to by asi bylo nevhodné, že..
Jinak pár dnes od rána v budce už je a dohromady. Asi se z pokoje budu muset na tuto dobu vystěhovat do jiného, jsou docela lehce vyrušitelní.
Děkuji Vám! S pozdravem Klempová


To insert a new contribution to be logged.

Marcela Klempová, 18.07.2012 10:07

Pane Buranský ještě připisuji doplňující informaci, že se samec snaží teď od rána nosit do budky seno. Nevím ale, jestli už není pozdě na nějakou stavbu hnízda s vejcema. Přikoupím jim tam teď ještě jemné kokosové vlákna.Klempová


To insert a new contribution to be logged.

, 18.07.2012 14:44

Zdravím vás.

Vystlanie búdky pri znesenej znáške pokladám za zbytočné, i keď to môžete skúsiť. Tento krok však podľa mňa neprinesie želaný efekt. Váš pár evidentne na znášku nezasadol, inkubácia sa začína, keď samička zahrieva vajíčka v noci. Cez deň sa partneri buď striedajú, alebo sa občas stáva, že sú v búdke obaja.


Ak je pár ľahko vyrušiteľný, ako píšete, je potrebné im pri hniezdení zabezpečiť maximálny pokoj a pre istotu ani nekontrolovať znášku. Čo sa týka typu búdky, tak som odporučil také, s akými mám dobré skúsenosti. Podstielka môže byť buď seno, kosové vlákno, sysal..., alebo ich kombinácia. Po vystlaní búdky a znesení prvého vajíčka odporúčam hniezdny materiál z klietky odobrať.


Ak pár do búdky začal nosiť  hniezdny materiál, evidentne znášku ignoruje a opustil ju. Je na vás, ako sa rozhodnete, no pri ďalšej znáške by som odporučil dodržať tie veci, o ktorých som písal vyššie. Záruka však nikdy nie je 100 %.
 

Držím palce.
 

S pozdravom.
 

Marek Buranský



To insert a new contribution to be logged.

Texts and photographs are covered by copyright of author
this website www.gouldianfinchces.eu