Gouldian finch forum - gouldianfinches.eu

gouldianfinches.eu rss RSS

Andrea Holá, 02.01.2015 18:52

prosím o radu

Dobrý den pane Buranský,jsem absolutní začátečník v chovatelství.Koncem léta jsem si pořídila dva páry guld,jsou mladý cca1rok v listopadu.Jeden pár černohlavých přírodních fialovoprsích,prakticky bez problému zahnízdili a 1.1se vylíhla čtyři mladé 2.1další dvě jedno vajíčko zustalo prázdné.Mám obrovskou radost,musím podotknout,že se řídím vašima radama a jsem ráda, že poskytujete tolik informací.Bohužel druhý pár pořád nic,zdají se být sehraní spí vedle sebe,jí spolu,každé ráno se odehraje námluvní taneček a pak nic.Včera samička snesla vajíčko a ja vím,že bude prázdné.Sameček nehce do budky ani nenosí materiál.Možná jsem jen netrpělivá,mají nepřírodní zbarvení,tudíž mutace a já pořad nedokážu určit o jakou jde.Samec je žlutohlaví fialovoprsý,žluté břicho,křídla šedá.Samice má hlavu špinavá bílá,fialovoprsa,žluté břicho i křídla.Tak si říkám jestli jdou vubec k sobě.Moc prosím o určení mutace a jestli to má vliv na jejich páření.Děkuji za odpověd s pozdravem Andrea Holá


To insert a new contribution to be logged.

Marek Buranský, 04.01.2015 00:56

 Zdravím vás.

 

Tak vitajte medzi chovateľmi amadín Gouldovej.
 

Podľa toho, čo ste písali, tak méte na chov vytvorené vhodné podmienky. Vychádzam z úspešného odchovu, ktorý u vás prebehol. Nevisím preto žiadny dôvod, meniť ich, aj keď ten druhý pár zatiaľ nezahniezdil.
 

Musíte brať so úvahy, že nie všetky vtáky sa dostávajú do toku v rovnakom čase.  Teda ani pre ten druhý pár nemusí byť ešte nič stratené.
 

Po ďalšie , to, že pár harmonizuje sa nadá dokázať podľa toho, že vtáky vedľa seba spia a dobre sa znášajú. To je len harmonizácia, alebo tolerancia medzi dvoma jedincami a je jedno, akého sú pohlavia. Harmonický pár a pár a pár, ktorý má zachované všetky pudy dokáže vyviesť potomstvo, pokiaľ tomu nebráni ochorenie samičky, alebo iná prekážka, ktorá by to znemožňovala.
 

A dostávame  sa k tretej možnosti a tou je tá, že nie je isté, či ten druhý pár vtákov je skutočne párom. Nie každý dokáže mutačné vtáky dostatočne odlíšiť, najmä pokiaľ  sa jedná o začínajúceho chovateľa.

 

Čo sa týka určenia mutácie, tak pravdepodobne ten druhý pár tvorí žltý a strieborný jedinec. Je škoda, že ste nepriložili fotografiu, z ktorej by sa dalo lepšie vychádzať, ako z popisu.

 

Odporúčam teda presvedčiť sa, že ten druhý pár tvoria skutočne samček a samička. Ďalej by ste im mohli predložiť iný typ búdky, aj keď to podľa mňa nemôže zohrať zásadnú úlohu. Ak máte pár, ostáva len trpezlivo čakať, kedy sa vtáky dostanú do toku.

 

Dajte vedieť, ako sa darí.

 

S pozdravom

 

Marek Buranský



To insert a new contribution to be logged.

Andrea Holá, 04.01.2015 14:11

Bohužel mi nejdou odeslat foto,tak jsem je poslala na vaš email.Děěkuji za pochopení Holá


To insert a new contribution to be logged.

marek buransky, 04.01.2015 14:40

 foto


To insert a new contribution to be logged.

marek buransky, 04.01.2015 14:49

 zdravím vás.

tak to vyzerá na  jednofaktorového pastelového fialovoprsého samčeka - zelený pastel a  ten druhý  je 2 faktorový  pastelový fialovoprsý samček. V každom prípade ide o 2 samčekov. 

M.B.


To insert a new contribution to be logged.

Andrea Holá, 04.01.2015 16:04

Nezlobte se,ale ten žlutý snáší vajíčka,tak to nemůže být samec.Fotky jsou o něco tmavší ten žlutý pták je o několik odstínů světlejší.Nedovolila bych se s vami přít,ale bohužel je to tak.Bohužel za to můžou ty fotky.Velice si vážím vaší ochoty a pokusím se pořídit lepší foto.Hezký večer A.Holá


To insert a new contribution to be logged.

Marek Buranský, 04.01.2015 17:20

 zdravím vás.

Ja sa nehnevám. Vychádzal som z fotiek, kde farba brucha u samčeka a samička je prakticky rovnako intenzívna. ak by ten žltý vták mal odfotenú aj hlavu, dalo by sa z golierika usúdiť, či ide o samčeka, alebo samičku. Ak by boli fotky  kompletné, neprišlo by k omylu :)

M.B. 


To insert a new contribution to be logged.

Andrea Holá, 04.01.2015 18:00

Už jsem udělala nové,máte je v emailu a jsou kompletní.


To insert a new contribution to be logged.

Marek Buranský, 04.01.2015 18:46

 foto 2


To insert a new contribution to be logged.

Marek Buranský, 04.01.2015 18:47

 ano, teraz je jasne vidiet, ze  sa jedna o pastelovu fialovoprsu samicku. samcek je jednofaktorovy pastel fialovoprsy.

s pozdravom

m.b. 


To insert a new contribution to be logged.

Milos Haska, 04.01.2015 19:08

Dobry den,
z posledni fotky je zretelne videt ze jde o ptaky krouzkovane 2014 krouzkem. Muze se jednat o mlade ptaky jeste neprirpavene na chov.
S pozdravem Smidla
miloshaska@seznam.cz
http://smidla.eu


To insert a new contribution to be logged.

Texts and photographs are covered by copyright of author
this website www.gouldianfinchces.eu