Gouldian finch forum - gouldianfinches.eu

gouldianfinches.eu rss RSS

, 30.05.2014 17:29

začínajúci chovateľ

 Zhruba pred necelým rokom som sa rozhodol chovať amadiny gouldovej. Oslovili ma svojou farebnosťou /najmä modrá mutácia/ a hlavne tichosťou.Oslovil som chovateľov a priamo od nich som kúpil tri nepríbuzné páry.Bol to odchov 2012 takže som v zimných mesiacoch umiestnil v bednovej klietke búdku , ktorú mi veľmi ochotne požičal pán Buranský. Dva páry hneď reagovali na umiestnenie búdky a po nejakom čase som sa dočkal prvých znášok. pozorne som sledoval kedy začali v noci sedieť o odpočítaval som netrpezlivo dni.Moje sklamanie bolo obrovské ked ani jedna znáška nebola oplodnená. Tak som vajíčka odobral a čakal ako budú reagovať. Oba páry dostávali  aj čerstvú aj sušenú vajcovú zmes, ale ani jedny sa nedotkli čerstvej miešanice. Kŕmenie bolo zmesou Deli nature. 
Oba páry znova zniesli novú znášku a po inkubačnej dobe som sa konečne u jedného páru dočkal vyliahnutých mláďat.Bol to pár ktorý som kupil od pána Buranského.Krásny modrý samček a zelená samica.Druhý pár znova mal neoplodnenú znášku.Moja radosť ale trvala len tri dni keď rodičia prestali mladé krmiť. Bol som sklamaný. Znova som odobral uhynuté mladé aj ne-oplodnenú znášku a znova čakal.Vkladal som nádeje do plodného páru a nesklamal som sa.V nasledovnej znáške 6 vajec, ktoré boli oplodnené sa vyliahli štyri mladé a tri mladé úspešne odchovali.Jedno mladé je modré a dve zelené.. Druhý pár znova mal znášku ne oplodnenú. Mladé som po 15 dňoch odobral rodičom  a tie sa na moje prekvapenie znova pustili do hniezdenia a z piatich vajec odchovali pat krásnych mláďat.
Na moje prekvapenie teraz znova sedia na šiestich oplodnených vajíčkach. Druhý pár mal opätovne ne oplodnenú znášku hoci obaja rodičia sa zdali že spolu harmonizujú
sa príkladne sa starajú o znášku. Ostala však neoplodnená. Predpokladám , že chyba je v jednom z rodičov, pretože podminky na odchov mali všetky tri páry rovnaké.Rozhodol som sa zariskovať a nechám do chovu samca, ktorý je krásny modrý a skúsim využiť niektoré z mnou odchovaných jedincov.
Z mláďat ktoré som si sám odchoval si chcem nechať tri jedince /modré/ a budem hľadať partnerov od seriózneho chovateľa pokiaľ možno odchované vlastnými rodičmi .mal by to byť modrý jedinec v krajnom prípade zelený  štepitelný na modrú mutáciu. Hovorím o jedincoch, pretože moje mladé ešte nie sú preperené a nepoznám ich pohlavie.
Má niekto skúsenosti s odchovom  mladých od dvoch modrých jedincov?
Budem veľmi rád, keď niekto zareaguje na tento môj príspevok a poradí mi. Zároveň ďakujem pánovi Buranskému za cenné rady a perfektne spracovanú stránku, ktorá mi veľmi pomohla a dvom mojim priateľom "gouldičkárom" za ich ochotu a pomoc


To insert a new contribution to be logged.

Milos Haska, 08.06.2014 22:34

Dobry vecer,
gratuluji k uspechu ikdyz k nemu vedla krkolomna cesta. Co se tyce odchovu mladat od dvou modrych ptaku, pokud jsou rodice kvalitni neni v tom problem. Napriklad guldy co mam od Marka, modre, jsou silnejsi nez nektere zelene z ceskych chovu.

K paru co ma neoplozene vajicka. Zkontrolujte samecka jestli neni tucny. Pokud je vse v poradku, nechal bych udelat rozbor trusu. Hlavne bakterialni. Nez budete mit vysledky doporucuji dodrzovat v chovu prisnou hygienu. Rozbor a hlavne odebrani vzorku by mel provadet veterinar aby nedoslo ke kontaminaci vzorku.
Pripadne by slo preparovat neuspesne ptaky. Priznam se ze jsem se v tom trochu ztratil. Mluvite o trech parech z toho jeden uspesne hnizdi?
Jinak jiz jsem zazil par ktery poctive sedel, vzorne se stridal pri senezi, ale jakmile se mladata vylihla samec nepustil samici do budky a ty pak hynula. U Vas muze byt tak ze se ptaci nepari. Ale moznosti je mnohem mnohem vic od neplodnosti samce az po onemocneni.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu


To insert a new contribution to be logged.

Marek Buranský, 09.06.2014 01:36

 Zdravím Vás pán Saxa.

 

Vitajte na fóre na mojich stránkach. Dúfam, že sa budete aj v budúcnosti zapájať do diskusie a že pomôžete radami chovateľom, ktorý len začínajú. Podľa výsledkov máte za sebou už prvé úspechy a ja verím, že budú pokračovať. Ďakujem tiež za pochvalu mojej stránky.

Som rád, že sa vám podaril odchov mláďat a musím sa priznať, som veľmi rád, že to bolo práve od môjho páru.

Čo sa týka ostatných párov, asi by som odporučil prepárovanie, prípadne úplnú výmenu týchto vtákov. Je to samozrejme na zvážení. Ponechať si časť vlastného odchovu, ktorý je zvyknutý na vaše podmienky je určite rozumný krok.

Čo sa týka chovu modrých vtákov v páre, tak s tým mám pomerne dobrú skúsenosť. Robím tak už 10-tu až 11-tu generáciu modrých vtákov a zatiaľ bez nejakých problémov. Práve naopak, modrá farba najmä u samčekov sa stala intenzívnejšou.

 

Dajte vedieť, ako sa darí a dúfam, že budete pravidelným prispievateľom na fóre.

 

S pozdravom

 

Marek Buranský



To insert a new contribution to be logged.

, 30.06.2014 14:25

 Dobrý deň pán Smidla,
ďakujem za Váš príspevok k mojim dotazom. Som začínajúci chovateľ goul a preto som rád za každú vzácnu radu, i ked chápem že sú to živé tvory a treba k problému pristupovať individuálne a hlavne treba poznať svojich vtákov, sledovať ich a časom, nazbieraním nejakých sluseností sa možno vyvarovať chýb.
Trus mojich vtákov som dal veterinárne vyšetriť a bol negatívny. Pravdepodobnou príčinou je podla mna neplodnosť niektorého z rodičov a u jedného páru snáď aj nie velmi dobre harmonizujúci pár. Pokúsim sa jeden z "neplodných" párov prepáriť z jedincami z môjho tohoročného odchovu a uvidíme, či som sa mýlil alebo je príčina niekde inde.
Som rád, že mi doporučujete podobne ako aj pán Buranský zostaviť modrý pár.
Čas ukáže v čom je problém.
Ďakujem  s pozdravom Saxa 


To insert a new contribution to be logged.

, 30.06.2014 14:35

 Dobrý deň pán Buranský, 
veľmi pekne Vám ďakujem za Vašu odpoveď na môj príspevok vo fóre.Nepriniesol určite nič nové pre starších chovateľov , ale dúfam že časom, ked sa trocha zorientuje v chove a získam nejaké skúsenosti aj ja niečím prispejem do fóra. Chcem by som venovať chovu modrých vtákov prípadne striebornej mutácii.
Moj prvý odchov od páru od Vás bol veľmi úspešný a vyviedol 11 mladých z toho je päť modrých, tie by som si istotne chcel nechať do ďalšej sezóny .
Ak budete mať cestu cez Senec rád sa s Vami stretnem osobne.
S priateľským pozdravom Saxa


To insert a new contribution to be logged.

Milos Haska, 30.06.2014 22:20

Dobry vecer,
mozna mi nebudete verit, no nekdy prave nova cista hlava ma na vec nicim nepokriveny pohled a vidi reseni ktere ma zkuseny chovatel pred nosem a nevidi ho (nekdy nechce videt).
Pokud mohu, apeloval bych, hlavne u zacinajicich chovatelu na dusledne dodrzovani hygieny a karantenovani ptaku. Jste pred etapou ve ktere budete potrebovat doplnit chov. Mit moznost poridit zdrave ptaky, ac by to mel byt standard, nekdy nadlidsky ukol. I zdravy ptak v zavirovanem prostredi driv nebo pozdeji podlehne.
Nerad bych aby muj prispevek vedl k odrazeni od chovu techto krasnych ptacku. naopak, vitam s povdekem kazdeho chovatele a o to vetsi radost mam ze se zapojuje do tohoto fora. Ale z vlastni zkusenosti vim ze jeden nemocny ptak muze zdecimovat chov a zastavit chovatele na nekolik sezon.
A pokud muzu, jedna rada. vyberte si chovatele od ktereho si nechate radit (Marek Buransky je dobra volba) a jeho rad se drzte. Jeden chovatel ma takove zkusenosti a jiny onake. Ale jen komplexni pristup dava nadeji na uspechy. Pokud pouzijete od jednoho to a od druheho ono neni to moc dobre a vetsinou se to neshleda s uspechem.
Marek vytvoril skvelou stranku a vlozil do ni sve mnohalete uspechy. A idkyz to na zacatku nemel lehke, postupne si klesi cestu kupredu. Dela to zcela zdarma, investuje vlastni prostredky. S nejvetsim odporem se setkal s navstevniky ze slovenska a ceska. Lide v techto zemich jsou zli a zavistivi. Hledi pouze na vlastni prospech a jak co nejrychleji a nejdraz prodat. Nic vic je nezajima, cest vyjimkam. Snad diky podpore zahranicnich navstevniku v cinnosti vytrval. Zaslouzi si vic takovych jako jste prave Vy.
Drobet se mi to zvrtlo a odbehlo to k trochu jinemu tematu. Presto budu rad kdyz si tyto radky prectete. Vazte si toho, tyto texty co tu najdete jsou pokladem pro zacinajici chovatele a nejen pro ne. Marku drz se a hodne chuti a eladu pro dokonceni stranek.

S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu


To insert a new contribution to be logged.

Marek Buranský, 01.07.2014 21:23

 Zdravím vás priatelia.

 

Ďakujem všetkým za podporu mojej osoby, ako aj mojej stránky. Zvlášť tebe Miloš, keďže mi tu už dlhodobo pomáhaš a zaskakuješ za mňa, keď ja nestíham.

 

Ako je v úvode mojej stránky napísané, nesnažím sa tu prezentovať jediné univerzálne pravdy a postupy, ale skôr moje skúsenosti a teoretické vedomosti. Fórum  pomáha aj mne pochopiť vaše stanoviská a technológiu chovu, ktoré používate. Takže si myslím, že je to všestranne výhodné.

 

Ešte raz všetkým ďakujem za podporu a dúfam, že sa aj v budúcnosti budete aktívne zapájať do diskusie.

 

Marek 



To insert a new contribution to be logged.

, 02.07.2014 18:25

 Zdravím ,
dakujem za cenné rady.Ja som povolaním mikrobiolog tak by sa mi snad nemalo stať niečo nezvyčajné, ale nikdy nehovor nikdy. Tiež nie som neomylný. Mala by byť samozrejmosť medzi chovatelmi aby informovali pravdivo a predávali len zdrvých vtákov....no nie je to tak.
Ja som rád, že poznam pana Buranského, ktorý mi dal cenne rady ešte pred tým ako som vlastne začal s chovom.Takisto mám dvoch kamaratov, ktorí mi pomáhajú.Vysoko si to cením, určite sa ale chybám nevyhnem.
Prajem pekný den Saxa 


To insert a new contribution to be logged.

, 02.07.2014 18:29

 Držím palce . Mám jednu prosbu na vás prípadne iných chovateľov.Rád by som videl fotografie striebornej variety oboch pohlaví, prípadne aké ma kto skusenosti s krížením modrej a striebornej mutácie.4i dojde k zvárazneniu striebornej farby 
Vdaka Saxa 


To insert a new contribution to be logged.

Marek Buranský, 02.07.2014 19:31

 Zdravím pán Saxa.

Odpoveď na strieborné vtáky som vám napísal do fóra - genetika.

M.B. 


To insert a new contribution to be logged.

, 17.07.2014 16:48

 Dobrý deň pán Buranský,

 
až dnes som sa dostal k Pc. Pozorne som si prečítal Váš príspevok ako aj príspevky iných kolegov-gouldičkárov. Aj napriek tomu že som genetik /nerobil som však genetiku živočíchov, ale mikroorganizmov/ mal som a mám čo robiť aby som sa poriadne vyznal v spleti pojmov a schém. Treba si na to nájsť chvilu času a naštudovať si to. Táto oblasť ma veľmi zaujíma a v budúcnosti sa jej chcem venovať..Predpokladám, že bude  veľký problém zostaviť, resp. mať vhodné jedince s žiadaným genetickým základom. To asi bude pre mňa najväčší problém a budem na to okrem financiíí,  potrebovať aj nejaký čas.
Ale je to hobby tak nie je kam sa ponáhlať. Zatiaľ sa vytešujem z prvých odchovov a čakám až sa  všetky mladé vtáky preperia  .
S pozdravom Saxa 
 


To insert a new contribution to be logged.

Marek Buranský, 17.07.2014 17:41

 Zdravím vás pán Saxa.

ja verím, že sa v tom zorientujete :) Na začiatok by vám, ale nie len vám mohla pomoct nová kategória, ktorá bola pridaná  pod genetiku, jedná sa v nej o názvy mutácií.

M. 

http://www.gouldianfinches.eu/sk/genetika/pomenovanie-mutacii/ 


To insert a new contribution to be logged.

, 04.08.2014 09:41

 Zdravím pán Buranský

ano pozeral som si to je to super. Saxa 


To insert a new contribution to be logged.

Texts and photographs are covered by copyright of author
this website www.gouldianfinchces.eu