Diskusné fórum - gouldianfinches.eu

gouldianfinches.eu rss RSS

Helena Ježíková Henka, 03.12.2012 13:29

S76 způsob podání

Dobrý den, pane Buranský, prosím o radu, byl jste mi doporučen jako největší znalec s76ky.

Chystám se preventivně přeléčit zebřičky a pásovníky S76kou, ale nevím, jestli nevadí, když se mi ve vodě s naředěnou s 76kou vykoupou. Ve voliéře mají pítko i koupelničku, ale někteří pítko ignorují a pijí z koupelničky. Mám strach,že kdybych jim nechala jen pítko s léčivem a koupelničku odstranila,  někteří by pítko nemuseli najít a uhynuli by žízní. Voliéra je celkem velká, takže kdyby nenašli vodu na místě, kde jsou zvyklí.....

Děkuji za Vaši radu a zkušenosti a přeji  hezký den Ježíková




Pre vloženie nového príspevku musíte byť prihlásený.

Marek Buranský, 03.12.2012 15:38

 Zdravím Vás.

V prvom rade ďakujem za poklonu, no nemyslím si, že je zaslúžená. Síce som o prípravku S765 písal v ČR a SR ako prvý a aj ho používam, ale odvtedy ho používajú už aj iní, takže skúseností je určite dosť : )
 
Teraz k vašej otázke: na spodku tohto príspevku prikladám návod na použitie S76. Z návodu vyplýva, že je možné prípravok aplikovať aj do vody na kúpanie a tým pádom slúži aj zabitie roztočov žijúcich na perí, alebo takto lepšie účinkuje na vápenku.

Vaše vtáky sa teda môžu v prípravku vykúpať, dúfajme, že sa nebudú kúpať v kuse, ale nemalo by hroziť žiadne predávkovanie.

Premnoženie roztočov: Ak je podozrenie, že sú u vtákov masívne premnožené roztoče a mohla by po ich uhynutí hroziť sekundárna bakteriálna infekcia, odporúčam preto podávať ATB napr. AMOXYGAL A.U.V. PLV v množstve 2g/1l pitnej vody. Podávanie ATB by však mal v každom prípade odporučiť a schváliť veterinárny lekár. Ja píšem len svoju skúsenosť.  

Čo sa týka podávania S76 prvý krát preperujúcim vtákom, je na túto tému v diskusii príspevok

S pozdravom.

Marek Buranský

P.S. budem rád, ak nás budete spätne informovať, ako dopadla liečba. 


Návod:


S76

Počas doby podávania prípravku S76 odstráňte všetky ostatné zdroje vody, vrátane zeleniny, ovocia a zeleného kŕmenia .

P r e d   p o u ž i t í m   P R E T R E P A Ť  !!!


Dávkovanie do pitnej vody:
 
Kanáriky a malé spevavce: 2.5 ml z S76 do 1 litra pitnej vody 
Andulky a papagáje: l ml do 200 ml pitnej vody.

Doba podávania: 2 dni v týždni po dobu 3 týždňov ( roztoče vo vzdušných vakoch a červené roztoče). 
V pitnej vode je prípravok aktívny len 7-8 hodín !!! V krvnom obehu vtákov je prípravok aktívny 24-48 hod.

Pre dobrý účinok je potrebné naraz preliečiť celý chov. Vykonať následnú dezinfekciu chovného zariadenia.

Na kúpanie: 1 čajová lyžička na 2 l vody.

Individuálna liečba- liečenie jedného vtáka( v prípade zakúpenia...) roztoče vo vzdušných vakoch: 
Vtáka umiestniť do karanténnej klietky. Podávať jednu kvapku S76 na holú kožu na krku každý deň po dobu 5 dní.

Vápenka: potierať postihnuté miesta raz týždenne po dobu 6 až 8 týždňov


Účinok- indikácie: 
S76 zabíja červené roztoče, roztoče vo vzdušných vakoch a dýchacej sústave (Sternostoma tracheacolum), parazity- roztoče v perí, krvné parazity (Microfilaria), oblé červy, vápenka. Je účinný v liečbe Acuario spp. 

Nezaberá na pásomnice!!!

S76 môže byť použitý v ktorejkoľvek fáze životného cyklu vtákov. Pri dodržaní dávkovania nepoškodzuje zdravie a plodnosť dospelých vtákov, mláďat a nemá vplyv na oplodnenosť znášky. 

Pri extrémne masívnom premnožení roztočov vo vzdušných vakoch vtákov môže prísť k úhynu vtákov po 2-7 dňoch od podania prípravku v dôsledku udusenia, vyplývajúceho z nahromadenia mŕtvych roztočov v dýchacej sústave vtákov. Ak je podozrenie, že sú u vtákov masívne premnožené roztoče a mohla by po ich uhynutí hroziť sekundárna bakteriálna infekcia.

Aktívne zložky: ivermektín 0,8 g / 1 & slippery Elm


Pre vloženie nového príspevku musíte byť prihlásený.

Helena Ježíková Henka, 03.12.2012 23:58

Děkuji za odpověď, pane Buranský, již jsem klidná, v pondělí a úterý dostanou první kůru.  Několik měsíců jsem váhala, jestli preventivně přeléčovat nebo ne, protože s projevy air sac mites (mám na mysli zjevné dechové fenomeny, jak jsou popisovány) jsem se naštěstí dosud nesetkala, ptáci jsou v dobré kondici, úhyn minimální (letos 1 dospělá samice  a 3 mláďata z 96 narozených si myslím, že není špatné), jediné, co bych jim vytkla, že nejsou tak robustní jako některé kusy na burze, ale to přičítám neustálému pohybu v prostorné voliéře(na délku víc jak 10 metrů). Takže jsem si říkala, že rovnováha mezi imunitním systémem a roztoči je správně nastavena a je tedy otázkou, jestli do toho zasahovat, jestli když příště s76ku nedám, jestli se roztoči nepřemnoží. Tak jsem pořád váhala a zvažovala, ale nakonec mě přesvědčil podzimní odchyt, kdy někteří po delším nahánění (nevýhoda velké voliery, jsou rok od roku rychlejší a šikovnější) byli dušní a pískali jak astmatici. Za normálních podmínek na nich není vidět nic, jsou aktivní, zobou, honí se, ale při stresu se již problém objevil, takže s76ku nakonec dostanou, i když nejsem příznivec chemie. Snažím se jim vytvořit pokud možno co nejpřírodnější podmínky,  desinfekci nepoužívám,  jen dbám na důslednou mechanickou očistu prostředí, napáječek..., pestrou stravu, občas humac a acidomid, slunce od jara až do podzimu a zrniny neustále k dispozici.Takže ta s76 ka mi tam nějak neseděla, no uvidíme.
Hezký den Ježíková


Pre vloženie nového príspevku musíte byť prihlásený.

Helena Ježíková Henka, 11.12.2012 18:45

Dobrý den,
tak první cyklus máme za sebou, na hodnocení je ještě brzo, ale chtěla bych se podělit se zkušeností nikoliv preventivní ale léčebnou. Asi měsíc mám v karanténě 1 pár zebřiček, přičemž sameček i přes veškerou péči (complejo, promotor, humac, IČ lampa, normání trus) stále chřadl. Nakonec měl již jen 9gramů a samička ho téměř celého oškubala dohola. Dala jsem ivomec, na doporučení veterinářky  v ředění 1:10, 1 kapku po týdnu, celkem 2 dávky a protože v době, kdy měl dostat 3.dávku, měla jsem už S 76, tak jsem zkusila podat ji. Vpodstatě ze zoufalství, větší efekt jsem nečekala, ale o to víc jsem byla překvapená. Po ivomecu absolutně žádný efekt, byl hubený, zadýchaný, spavý, každým dnem jsem čekala, že umře. 1. den S76 ky byl ještě  kritický, ale 2.den jako zázrakem ožil, začal lítat, zobat a trošku i přibírat. A samička ho přestala škubat. Tato reakce mě překvapila, protože účinná látka je stejná a lokální podání na holou kůži u ivermectinu zaručuje dostatečnou vstřebatelnost (u S76 ky jsem měla obavy, že nevypije dost na to, aby to zabralo). Možným vysvětlením je, že ředění 1:10 bylo poddávkované, ale řídila jsem se doporučením veterinářky. Takže všem doporučuji tento preparát zakoupit, podání je jednoduché a efekt výborný.
Ale potřebovala bych ,pane Buranský, poradit. Pakliže 1. a 2. dávka byla poddávkovaná, měla bych vzhledem k vývojovému cyklu  pokračovat s S76 kou ještě další  2 cykly? Zdá se mi to už moc, ale je fakt, že dneska byl zase trošku zadýchaný (je to týden po podání S76ky), ale jinak je bezva, má nacpané volátka, poletuje....Takže raději bych už nedávala a vyčkala, co se bude dál dít. Za jak dlouho se kůra může zopakovat? Máte nějakou zkušenost s podáváním 1 kapky neředěné S76ky na kůži 5 dnů po sobě? Doporučují to v návodě u zjevně nemocných ptáků, ale to by pak přece nepostihlo vývojový cyklus?
Děkuji za odpověď Ježíková


Pre vloženie nového príspevku musíte byť prihlásený.

Marek Buranský, 11.12.2012 23:13

 Zdravím vás.

 

Som rád, že liečba zabrala, aj keď ono to môže byť súhra viacerých faktorov. Je možné, že práve vtom čase začal zaberať aj ten Ivomec,  ťažko povedať. Dôležité je, že stav vtákov sa zlepšil.

 

Čo sa týka ďalšej liečby, tak by som určite pokračoval a dokončil by som tie 3 dvojdňové liečebné cykly. Je to potrebné na zachytenie všetkých možných štádií vývoja roztočov vo vzdušných vakoch.

Viac tu: http://www.gouldianfinches.eu/sk/veterina/choroby-a-liecba/nakaza-roztocmi/

Rozhodnutie je samozrejme na vás.

 

Dajte vedieť, ako pokračuje liečba.

 

S pozdravom.

 

Marek Buranský



Pre vloženie nového príspevku musíte byť prihlásený.

Helena Ježíková Henka, 12.12.2012 22:09

Zdravím Vás.

U nemocného ptáka byly 3 cykly dodrženy, akorát že první dva s ivomecem a je otázkou, jestli nebyl poddávkovaný. Zatím jsem zvolila vyčkávací taktiku, ale kdyby se začal zase zhoršovat, tak bych to možná ještě riskla a přeléčila řádně s S76kou. Jenom nevím, jaká musí být mezi přeléčením pauza.
Co se týká preventivně přeléčených, ti dostali zatím 1. dvoudenní dávku, efekt zatím není, když se vylekají, tak někteří při zběsilém letu sípou, resp. kokrhají. V klidu jsou všichni OK. Tak uvidíme, po 3.dávce se ozvu.
Hezký den Ježíková


Pre vloženie nového príspevku musíte byť prihlásený.

Milos Haska, 13.12.2012 13:00

Dobry den,
ikdyz je to nepravdepodobne vzhledem k velikosti Vasi voliery, mohou byt ptaci v horsi fyzicke kondici. nevim jak je resena a jestli ptaci museji prekonavat nejake vzdalenosti pri preletu od krmeni treba k vode a tak podobne. Pisu to proto, ze ptaci z takovevelke voliery by meli byt naprosto vyletani a nejaky ten prelet by jim nemel cinit potize.
Co se piskani tyce, mohlo dojit k trvalemu poskozeni vzdusnych vaku, v takovem pripade je vec neresitelna a trvala. Podobne sypani vydava jeden muj samec, jedna se o odchov po vystavnich rodicich a letani na vetsi vzdalensoti mu vzdy delalo potize. Vystavni ptaci vetsinou trpi na zrosenou fyzickou kondici.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu
 


Pre vloženie nového príspevku musíte byť prihlásený.

Helena Ježíková Henka, 21.01.2013 16:35

Dobrý den, pane Buranský, 
přeléčení hejna proběhlo bez jakýchkoli problémů, pískání při letu se sice ještě u některých vyskytuje, ale jen při odchytu a v menší intenzitě. Pískání je vázané na stres, za normálních podmínek lítají po voliéře bez jakékoliv dušnosti či známek nemoci.
Ale chtěla bych se zeptat ještě na 2. způsob podání, který popisujete :
"Individuálna liečba- liečenie jedného vtáka( v prípade zakúpenia...) roztoče vo vzdušných vakoch: 
Vtáka umiestniť do karanténnej klietky. Podávať jednu kvapku S76 na holú kožu na krku každý deň po dobu 5 dní."

Není mi jasné těch 5 dnů. Pokud S76 podám lokálně, tak se přepokládá, že se vstřebe více účinné látky a v těle se vytvoří depo účinné látky a toto se uvolňuje po dobu 3 týdnů, takže to pokryje životní cyklus?
Podala jsem dnes  u nemocného ptáka 1 kapku lokálně na začátek léčby (něco jako bolus u ATB), zítra bych dala ještě jednu, ale dál bych raději postupovala za týden klasicky ve vodě, abych ho nestresovala odchytem a mohla dodržet 3 týdenní cyklus. Šlo by to tak? Nebo raději těch 5 dnů přímo na kůži? Děkuji za Vaši odpověď Ježíková
 
 

 

 
 
 


Pre vloženie nového príspevku musíte byť prihlásený.

Marek Buranský, 21.01.2013 20:04

Zdravím vás.

 

Som rád, že liečba pomohla. To pískanie  sa možno objavuje s dôvodu, že počas napadnutia roztočmi prišlo um vtákov k trvalému poškodeniu vzdušných vakov a teraz sa prejavuje ako pískanie pri záťaži. Toto je bohužiaľ už záležitosť, ktorá sa nedá ovplyvniť.  Je to mechanické poškodenie.

 

Dôležité je preto udržiavať u vtákov liečebný cyklus, ktorý by som odporúčal zopakovať tak 2-3 x do roka.

 

Čo sa týka vašej otázky podávania na pokožku vtákov. Priznám sa , že neviem, aký bol presný zámer výrobcu, prečo odporučil práve takéto dávkovanie. Napadá ma len jedna vec a to je tá, že oproti klasickému IVOMECU, ktorý je na „olejnatom“ nosiči, ktorý sa dobre drží na pokožke a teda sa má účinná látka časť vstrebať do tela,  u S76 takýto olejnatý nosič nie je a aj koncentrácia prípravku je iná , ako u IVOMEC-u.  výrobca tých 5 dní pravdepodobne teda myslel ako podanie „ jednorazovej dávky“ s tým, že je zhoršené vstrebávanie cez pokožku a preto ho treba 5 x za sebou zopakovať. Životný cyklus roztočov sa tým síce nezachytí, ale neskoršie už nie je problém podávať S76 štandardným spôsobom podľa návodu.

 

To 5 dňové podávanie považujem za rýchlu a pomerne intenzívnu liečbu, ktorá slúži na dokonalé zbavenie vtáka od roztočov.

 

S pozdravom.

 

Marek Buranský



Pre vloženie nového príspevku musíte byť prihlásený.

Helena Ježíková Henka, 22.01.2013 16:36

Zdravím Vás, pane Buranský,
děkuji za rychlou odpověď, toto vysvětlení mě nenapadlo, ale máte asi pravdu, zapomněla jsem, že tam chybí olejový nosič, který by zajistil lepší přilnutí a lepší resorpci. Chtěla jsem zajistit dostatečnou dávku (pták celý den nepil, měla jsem strach, že ve vodě to bude nedostatečné) a zatím jsem to jenom zkomplikovala. Potřebovala bych ho 100% přeléčit, ale přitom nepoškodit játra.
Jedná se o stejného samce jako v úvodu (první 2 dávky ivomec, další s76)- před léčbou byl hubený, načepýřený, pospával, oškubaný (od samice i vlastním přičiněním), kroutil krkem a pořád polykal, zobáček otevřený neměl.  Ivomec nic,po S76 úžasný efekt (možná teprve účinek ivermectinu jako takového), ptáček přibral z 9 g na 15g, byl  bez jakýchkoli potíží, ale po 5 týdnech to začalo znovu. Během 3 dnů zhubl na 11 g, načepýřený, přivřené oči, kroucení krkem s polykáním. Včera dostal 1 kapku s76, během několika hodin se výrazně zlepšil - je možný tak rychlý násstup účinku ?? Hledala jsem farmakokinetiku léku, ale neúspěšně.

Takže dostal dneska 2. kapku, je téměř bez potíží a teď je otázka, co dál. Dokončit do 5 dnů a pak navázat za týden a další týden dle schématu ve vodě nebo tyto 2 dny počítat jako první dávku, tedy víc již nekapat a pokračovat  za týden ve vodě dle schématu nebo to ještě pojistit zítra ve vodě a pak dle schématu? Mám strach, je to přeci jen brzo po první kůře, ale zase nechci to nedostatečně přeléčit a vytvořit rezistenci.

Vím, že se pohybuji na tenkém ledě, doufám ve Vaše zkušenosti.

Přeji hezký den a předem děkuji za odpověď. Ježíková


Pre vloženie nového príspevku musíte byť prihlásený.

Marek Buranský, 22.01.2013 18:35

 Zdravim.

 

Nie je mi jasné to náhle zlepšenie po podaní S76. Toto liečivo nemá žiadne také látky, aby to s organizmom urobilo také zázraky. Ale keďže nie som veterinár, tak sa k tomu nebudem bližšie vyjadrovať.

Ako som už písal  v predchádzajúcom príspevku, ja by som dokončil tú odporúčanú 5 dňovú kúru a v prípade potreby  neskoršie zahájil štandardnú liečbu S76.

Ono liečiť antiparazitikom je pre organizmus predsa len záťaž, takže by som liečbu týmito prípravkami obmedzil na skutočný dokázaný výskyt roztočov v chove. Do úvahy ešte pripadá preventívne preliečenie pred a po chovnej sezóne, ako aj liečba zakúpeného vtáka, ktorý je v karanténe.

Takže moja rada je, aby ste tú 5 dňovú kúru vyskúšali a zariadili sa podľa jej výsledkov.

 

Dajte vedieť, ako sa darí.

 

S pozdravom.

 

Marek Buranský 



Pre vloženie nového príspevku musíte byť prihlásený.

Milos Haska, 24.01.2013 00:00

Dobry vecer,
a co kdyz to neni problem s roztoci?
A co kdyz to je kombinace problemu? (roztoci+cervi)
Take muze byt problem zcela nekde jinde. Vzpominam si na rozhovor s markem kdy jsme probirali metabolismus guld. Tim ze jste ptaka chytla kvuli podani antiparazitika jste v nem mohla nastartovat reakci diky ktere se jeho stav rapidne zlepsil, ale v tomto pripade by to bylo jen naoko a tedy nesouvisi s podanim antiparazitika (domnenka).
Takze nas pohyb po tenkem lede pokracuje. Ptaka umistit do prisne karanteny, dokoncit preleceni antiparazitiky jak uz psal marek. Jelikoz S76 je ucinna i proti cervum (ne vsem) mate maly nadskok.
A ted k tomu krouceni krkem. Muzete ho nejak popsat? Napriklad ptak sedi na bidylku a snazi se otocit hlavu, jako by se snazil divat na strop? Castokrat pri tom i spadne z bidla? Toto dela i na dne klece? Nemusi se jednat o roztoce, muze se jednat o problemy nervoveho puvodu. Dejte ptaka samotneho do klece a tu umistete na klidne misto. Mesic az dva a uvidite zda to pomohlo.
S pranim pevnych nervu
Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu


Pre vloženie nového príspevku musíte byť prihlásený.

Helena Ježíková Henka, 24.01.2013 16:14


Zdravím vás oba dva,
pták je v karanténní kleci už od podzimu, při odchytu se mi nezdál, tak jsem ho dala bokem a k němu ještě jednu konstitučně slabší samici, které nadstandartní služba jenom prospěla a po přeléčení, i když byli oba OK, už jsem je do voliery nevracela. Po celou dobu dostávají stejné krmení, jedna jediná změna byla právě před tím, než se vrátily původní potíže (tedy před druhým přeléčením) a to- nově koupený klas senegalského prosa. Do té doby senegal neměli. Že by zdroj roztočů?
Kroucení krkem -nejedná se o zaklánění,  jen jakoby nemohl něco polknout, tak u toho ještě spíše šroubovitě zakroutí krkem. Nepadá, nemá záškuby ani jiné neurolog. projevy.
Na myšlenku roztočů mě vedlo - efekt po prvním přeléčení při stejných potížích(včetně objektivně doložitelného váhového přírůstku) , vyškubané peří a domněnka -snaha polknout roztoče? Ale je pravda -žádné bublavé zvuky, bez klidové dušnosti. Ale teď si vzpomínám, že při prvním přeléčení, když jsem si ho přiložila k uchu, tak se z něho ozývaly takové podivné zvuky, jako když se otáčí prádlo v bubnu v pračce.
Stran S76- lokální podání si myslím je méně účinné než ve vodě,pták je lepší, ale posledně byl po 2 dnech úplně dobrý. Takže  dokončím do 5.dne a pak se uvidí. Pečlivě zaznamenávám průběh po celou dobu, takže snad z toho něco vypadne. Samozřejmě, na základě jednoho případu, nelze dělat závěry, ale už teď vím, že příště bu-
du používat již jen variantu ve vodě, nejenže je pohodlnější a nestresující, ale i efektnější. 
Ještě mě napadla jedno vysvětlení, co když se jedná o recidivující onemocnění jícnu (esofagitida) a dobře dělá nikoliv ivermectin ale přídatná látka, která umožňuje vstřebání z vody. To by vysvětlovalo proč nezabral ivomec, ale zase by nevysvětlovalo, proč sice částečně ale přece zabrala s 76 lokálně. Takže to je blbost. Vracím se k původní myšlence, že vstřebatelnost a efekt je lepší při p.o. podání. Tady vlastně per zobák :).
Hezký den Ježíková


Pre vloženie nového príspevku musíte byť prihlásený.

Jozef Mordacik, 30.01.2013 19:47

Dobry den,

dovolim si pokracovat v navaznosti na toto vlakno nakolko sa moja otazka tyka liecby S76-tkou. Preventivne som preliecil vtaky S76tkou a po ukonceni 3 tyzdnoveho cyklu liecby pred cca mesiacom sa stav 1 samice, ktora preddtym vyzerala v poriadku zhorsil, zacala ztazka dychat a ma pootvoreny zobak skoro stale.
Je mi smutno takto na nu pozerat a po precitani informacii tu na stranke som zacal premyslat ci nejde o sekundarnu infekcu a o liecbe antibiotikami (amoxygalom). Ked som zhanal to antibiotikum minimalne mnozstvo co predavaju je 100 gramov co sa mi zda vela (aj cenovo ale keby som vedel ze pomoze tak investujem).
Viete mi prosim niekto poradit ako pokracovat dalej v liecbe a pripadne nemate mensie mnozstvo tych antibiotik na predaj? Som zo Senca. Dakujem.

Jozef 




Pre vloženie nového príspevku musíte byť prihlásený.

Marek Buranský, 04.02.2013 12:15

Zdravím vás.

V tomto popisovanom prípade môže ísť ako o viac príčin. Jednou môže byť to, že organizmus samičky na liečbu dobre nezareagoval a bude potrebné ju zopakovať.

Ďalšiu možnosť ste už naznačili, skutočne môže ísť o sekundárnu infekciu po úhyne roztočov. Tie ATB zase nie sú tak drahé, že by nebolo možné ich zakúpiť, alebo skúste u veterinárov, či by vám nepredali aj menšie množstvo.

A po ďalšie môže ísť o úplne iné ochorenie, nesúvisiace s roztočmi,  ako napríklad kvasinky, či plesne.

Na to vám ale vie dať odpoveď len veterinárne vyšetrenie. Alebo ak doň nechcete investovať, ostáva vám len skúšať, čo však môže mať za následok úhyn toho vtáka.

S pozdravom

Marek Buranský



Pre vloženie nového príspevku musíte byť prihlásený.

Texty a fotografie nie je možné šíriť bez súhlasu autora
stránok www.gouldianfinchces.eu