Gouldian finch forum - gouldianfinches.eu

gouldianfinches.eu rss RSS

Jiri Skácel, 15.01.2014 00:09

Léčba po podání antibiotik - probiotika?

 Dobrý večer.

V mém chovu byli nedávno menší problémy s úhynem ptáků .  Po kontrole trusu, kultivaci a rozboru jsem použil doporučené antibiotika. Zdá se, že léčba pomohla. Podávání antibiotik končí za 3 dni, teda v pátek. Mám chov amadin Gouldové a nějaké páry čížků ohnivých.  Jak postupovat po podání antibiotik, jestli jen okyselenou vodou, nebo mám přidat probiotika?

J. Skácel



To insert a new contribution to be logged.

Marek Buranský, 15.01.2014 01:39

 Zdravím vás.

 

Škoda, že neuvádzate, ako dopadol výsledok kultivácie a aké antibiotika ste používali. Aj keď v podstate na odpovedi by to asi nič nemenilo.

 

Pred nejakým časom som zverejnil v časopise Nová Exota článok o tráviacom trakte spevavcov, kde som vychádzal s článku DR. Marshalla z Austrálie, ktorý je nesporne svetovo uznávanou kapacitou v oblasti liečenia vtákov.

 

Aby som nemusel toho veľa vypisovať, tak sem skopírujem časť môjho článku, ktorý  nájdete v sekcii články v pdf súbore. Tu je link:

 

http://www.gouldianfinches.eu/sk/clanky/0/0/traviaci-trakt-spevavcov/

 

Len by som ku tomu pridal osobnú poznámku, ktorá však vychádza zo zistení uverejnených v článku. Ja probiotiká amadinám Gouldovej nepodávam, keďže probiotikum by malo byť vypestované ak už nie z druhu, tak aspoň rodu príbuzných vtákov. Drobné spevavce trávia enzymaticky a nie bakteriálne, nemajú teda typickú trvalú črevnú mikroflóru, sliznica ich čreva nie je prispôsobená na uchytenie takýchto baktérií,  a nemajú ani slepé črevo, ako zásobník baktérií. Nemožno teda vypestovať druhovo, alebo aspoň rodovo príslušné probiotiká, keďže tento rod proste nemá typickú permanentnú črevnú mikroflóru. Podávanie probiotík je teda nezmysel, ktorý zaťažuje organizmus baktériami, ktoré sú mu cudzie. To je môj názor, ktorý mám aj odskúšaný v praxi.

 

Pozdravujem a dajte vedieť, ako ste postupovali a aký bol výsledok.

 

Marek Buranský

 

Výňatok z článku:

 

Kurotvaré (Galliformes)

 

Doterajšie vedomosti o trávení vtákov spočívajú najmä na vedeckých výskumoch u hydiny. Hydina patrí do radu Galliformes - kurotvaré, jedného z najprimitívnejších, vývojovo najstarších radov. U týchto vtákov sú všetky časti tráviacej sústavy zapojené do procesu trávenia (hrvoľ, glandulárny – žľaznatý žalúdok, musculárny - svalnatý žalúdok, tenké črevo i slepé črevá).

 

Spevavce (Passeriformes)

 

Ich potrava je trávená chemicky (bez pomoci symbiotických baktérií), následne sa živiny vstrebávajú v tenkom čreve. O spevavcoch sa predpokladá, že nemajú permanentnú črevnú flóru. Pri vykonávaní mikroskopického vyšetrenia vzoriek trusu od zdravých zvierat sa neobjavili žiadne baktérie ani iné organizmy. Aeróbna kultivácia zo vzorky trusu tiež nepotvrdila žiadne baktérie. Je všeobecne známe, že spevavce sú evolučne najmladšími a najvyspelejšími vtákmi. Ich malá veľkosť a rýchly metabolizmus (o 65% rýchlejší ako u nespevavcov) im umožnili vydobyť si dominantné miesto, čo sa týka počtu druhov vo svete vtákov. Drobné spevavce potrebujú viac energie na udržanie telesnej teploty (o 2°C vyššej ako u iných vtákov). Množstvo ich dennej potravy predstavuje cca 30 a viac percent ich telesnej hmotnosti a príjem tekutín 25 - 30 ml na 100 gramov telesnej hmotnosti, čo sú relatívne veľké množstvá na uspokojenie ich energetických potrieb. Potrava musí byť strávená a vstrebaná relatívne rýchlo. Smrť na vykrvácanie, ktorá sa objavuje u spevavcov, ktoré neprijímali potravu posledných 48 hodín, svedčí o vysokej vascularizácii – prekrvení a kvalitnej absorpcii - vstrebávaní v tenkom čreve. Baktérie vyskytujúce sa v tráviacom trakte primitívnejších vtákov (Galliformes - Kurotvaré), ktoré pomáhajú pri trávení a tiež produkujú vitamíny a iné metabolity, nie sú u spevavcov nutné. Extrémne vysoké nároky na energiu týchto malých vtákov sú uspokojené zvýšenou aktivitou enzýmov (lipázy a amylázy). Vylepšené chemické trávenie (enzymatické) a dokonalé vstrebávanie živín vyskytujúce sa u malých spevavcov sú oveľa výhodnejším, rýchlejším  a efektívnejším spôsobom získavania energie. Biotopy osídlené dobre mobilnými spevavcami im poskytujú aj potrebnú pestrú potravu s vitamínmi a inými stopovými prvkami. Zvýšený bazálny - kľudový metabolizmus tejto skupiny vtákov v porovnaní s ostatnými vtákmi podčiarkuje ich jedinečnosť. Rýchlosť bazálneho - kľudového metabolizmu spevavcov je približne o 50 - 60% vyššia ako u vtákov iných skupín (veľkosti vtákov sú pritom porovnateľné). Táto schopnosť objavená u spevavcov poukazuje na značnú odlišnosť od fyziológie primitívnejších skupín, ako napr. Galliformes – Kurotvaré. Kvôli potrebe vysokých dávok dostupnej energie sa u nich vyvinula schopnosť dokonalejšieho trávenia pomocou chemických procesov bez bakteriálnej pomoci.

 

Baktérie v tráviacom trakte

 

 

Symbiotické baktérie (stabilná črevná mikroflóra) sa vyskytujú u viacerých druhov vtákov, pomáhajú im tiež pri potláčaní rozmnožovania patogénnych baktérii Tieto „priateľské baktérie“ sú podľa druhu a výskytu prostredia) vtákov odlišné. Štúdie na divo žijúcich andulkách ukázali prítomnosť baktérii Streptococcus faecalis ako normálnej baktérie v črevnej flóre. V nepriaznivých podmienkach tieto štandardne prítomné baktérie môžu spôsobiť chorobu. Hydina má rozsiahle spektrum črevných baktérií, pretože sa prispôsobila prostrediu) na ne bohaté. Probiotiká sa vyrábajú najmä pre hydinu, aby vyvážili možný škodlivý efekt voľne sa vyskytujúcich baktérií a patogénov, ktoré by mohli osídliť ich zažívací trakt Využívajú sa tiež po liečbe ATB, ktorá zlikviduje normálnu črevnú mikroflóru. Aby tieto probiotiká naozaj pomohli, musia osídliť črevo, čiže tieto mikroorganizmy musia byť súčasťou normálnej črevnej mikroflóry špecifické pre konkrétny druh - rod. To znamená, že probiotiká vyvinuté pre hydinu nebudú efektívne pre papagáje a už vôbec nie pre spevavce. Lactobacillus acidophilus znižuje pH. čo je základom používania probiotík. Probiotiká nie je žiaduce podávať spevavcom. Pretože ich tráviace ústrojenstvo nie je uspôsobené na trvalé osídlenie črevnou mikroflórou a sú v ich zažívacom trakte cudzím elementom.

 

 

Výsledky vyšetrení

 

 

Poznatok, že drobné spevavce majú sterilné zažívacie ústrojenstvo (črevá) je dôležitý, ale často nedostatočne chápaný. Posmrtná autolýza - posmrtné samonatrávenie nepotvrdzuje prítomnosť štandardnej črevnej mikroflóry. Protelytické poškodenie tkaniva po úhyne umožňuje osídlenie anaeróbnymi baktériami z vonkajšieho prostredia, čo môže viesť k mylným záverom po pitve s následnými výsledkami kultivácie. Črevné baktérie u primitívnejších vtákov zohrávajú úlohu v prevencii pred zažívacími infekciami. Čím sú tieto „modulátory imunity“ viac rozšírené, znamenajú tým väčšiu bariéru pre nákazu cudzorodými baktériami z prírodného prostredia. Úloha nadmerne vysokej telesnej teploty spevavcov oproti primitívnejším druhom vtákov by nemala byť podceňovaná. Zvýšená teplota u nich slúži ako prevencia pred osídlením škodlivými baktériami. Vysoká teplota v spolupráci s pomerne dokonalým imunitným systémom teda slúži ako bariéra pre osídlenie tráviaceho traktu patogénnymi baktériami.

 

 

A teraz niekoľko otázok, ktoré si určite čitatelia toho článku položia.

 

 

Otázka: Keďže drobné spevavce nemajú stabilnú črevnú mikroflóru, znamená to. že ich črevo sa vyvinulo tak. že sa v ňom neuchytia žiadne baktérie ani patogénne? Štruktúra epitelu čreva by mohla byť odpoveďou na otázku, ako si tieto vtáky udržiavajú sterilný tráviaci trakt i keď sú atakované vonkajším prostredím?

 

 

Otázka: Ak sa epitel čreva u spevavcov nevyvinul tak, aby mohol byť stabilne kolonizovaný baktériami a protozoami, prečo je to tak, že kandidóza, kampylobakterióza. E. Coli. trichomnas... môžu napadnúť ich tráviaci trakt a spôsobiť u nich ochorenie? Ak sa ich epitel štrukturálne vyvinul tak, že môže byť osídlený niektorými patogénnymi baktériami, protozoami. kvasinkami, ako je to možné, že majú črevo sterilné?

 

 

Odpoveď

 

 

 Spevavce sú vývojovo na vysokej úrovni Sú najmladším rodom vtákov, ktoré majú vysoko špecializovaný tráviaci systém. Pokročilé imunitné (bunkovo založené) metódy sú uspôsobené na kontrolu črevných infekcii. Odpoveďou na „sterilné“ črevo nie je štruktúra epitelu, ale ich imunitný systém a orgány pôsobiace na úrovni bunky. Spevavce sú náchylnejšie voči organizmom,  s ktorými sa počas fylogenézy - vývoj druhu nestretli. Toto je napr. u amadín Gouldovej, sú suchomilné a preto nákaza Kampylobakteriózou, Trichomonasom, Kokcidiózou sú pre ne často fatálne, pretože tieto mikroorganizmy sa najčastejšie vyskytujú vo vlhšom prostredí. Keďže sa amadiny Gouldovej v prírode s týmito baktériami nestretli, ich imunitný systém nie je na ne pripravený a preto im často podliehajú. Nemajú teda vyvinutú genetickú odolnosť. Napr. Campylobacter nie je dôležitým patogénom u pestúnok japonských, pretože majú vrodenú imunitu proti tejto chorobe. Amadiny Gouldovej neboli vystavené týmto baktériám v ich prirodzenom prostredí a preto sa u nich nevyvinula genetická odolnosť, tak môže dôjsť u niektorých mladých jedincov k rýchlym úhynom...

 

 

 



To insert a new contribution to be logged.

MVDr. Juraj Šimunek, 15.01.2014 16:26

Dobrý deň. Po podávaní antibiotík je u amadin úplne zbytočné podávanie probiotík, z dôvodu mechanizmu trávenia. Bližšie popisuje článok pána Buranského. Pri podaní probiotík si myslím, že vtáčaťu neuškodíte, len zbytočne zaťažujete tráviaci trakt niečim čo nie je preň fyziologické. Ak chcete pomôcť po liečbe atb sú prípravky na báze tráviacich enzýmov s prímesou vitamínov alebo aminokyselín. Ale pokiaľ sa vám zdajú vtáky po preliečení normálne, = normálne prímajú krmivo, nemajú hnačky .... menej je niekedy viac -  aj ked proti gustu žiaden dišputát :( S pozdravom Šimunek


To insert a new contribution to be logged.

vladimír pech, 18.01.2014 20:41

 Zdravím,

je zvláštní,že skoro každý veterinář,který naordinoval ATB,vám doporučuje po skončení léčby probiotika podávat, To neznájí trávicí soustavu u ptáků?Chovatel pak zakoupí probiotika a to ne za zanedbatelnou cenu a myslí si jak ptákům pomůže....
 zdravím vás
Vladimír Pech 


To insert a new contribution to be logged.

Texts and photographs are covered by copyright of author
this website www.gouldianfinchces.eu