Gouldian finch forum - gouldianfinches.eu

gouldianfinches.eu rss RSS

vladimír pech, 04.02.2013 23:21

Odebírání vajíček

 
Má odebírání vajíček u Guld,vliv na lepší líhnivost mládat?Některé Guldy sedí nepravidelně od třetího vajíčka a zdá se mi,že tím některé zárodky zachladí a vylíhnou se až ty,na kterých sedí pevně.Ještě jedna otázka.Začal jsem odebírat vajíčka,ale při vložení do hnízda se vracejí mládata a znečistují vajíčka,je znečištěné vajíčko třeba očistit nebo to nemá žádný vliv na další vývoj zárodku.


To insert a new contribution to be logged.

Marek Buranský, 05.02.2013 23:23

Zdravím vás.
 

Odoberanie vajíčok, ich nahradenie a potom návrat kompletnej znášky na inkubáciu praktizujem vo svojom chove dlhodobo. Mláďatá sa liahnu relatívne v krátkom časovom úseku, cca v priebehu 1 dňa, čo sa mi zdá pre ich vývoj dobré vzhľadom na to, že sú rovnako veľké a tak nenastáva súperenie o potravu medzi väčším a malým mláďaťom, ktoré by takto bolo v nevýhode.

Viac nájdete tu: http://www.gouldianfinches.eu/sk/chov-v-zajati/technologia-chovu/mladata/
 

Ak vajíčka nie sú odoberané, mláďatá sa liahnu aj s odstupom 3 dní, čo môže najmä pri väčších znáškach predstavovať problém. Je to však na každom chovateľovi, aký postup si zvolí.
 

Problém so znečistenou znáškou u mňa nenastáva, keďže odoberám hniezdnu búdku cca 3 dni po prvom vyletení mláďat a páru ju poskytnem až po osamostatnení a odstavení mláďat. Takže nová znáška začne do kľudného prostredia, kedy nie je vyrušovaný hniezdiaci pár, a ani nie sú nijak ukrátené vyletené mláďatá.
 

Znečistené vajíčka by som radšej nečistil, cez škrupinu môže nastať ich kontaminácia a úhyn prípadného zárodku. Bohužiaľ, ak je v chove nejaký problém, tak kontaminácia vajíčok môže nastať aj trusom, ktorý obsahuje baktérie, ktoré sú schopné škrupinou a blanou vajíčka prejsť. Preto radšej volím postup, ako som ho popísal vyššie.
 

S pozdravom.
 

Marek Buranský



To insert a new contribution to be logged.

vladimír pech, 09.02.2013 18:41

 Zkusím teda odebírat vajíčka,ale některé samičky se podnáší ještě v době nevylítlích mládat.Přijdu z práce a vajíčka jsou špinavá od trusu.Zřejmě bude lepší,pokud se samička podnese,vajíčka vyhodit a počkat na odstavení mládat,budku vyčisti a nechat je snášet a sedět v klidu


To insert a new contribution to be logged.

Texts and photographs are covered by copyright of author
this website www.gouldianfinchces.eu