Gouldian finch forum - gouldianfinches.eu

gouldianfinches.eu rss RSS

vladimír pech, 11.02.2013 23:43

Přerušená snůška

 Prosím o radu.Jedna z mých samiček snese pouze dvě vajíčka a dál se nic neděje,je lonská,takže to nemohu svádět na věk.Mám vajíčka odebrat a podsadit jiným párům a počkat jestli nedojde ke zlepšení při dalším napáření?Další samička,která byla vždy vzorná v chovu,ale ta je již čtyřletá,snese bud jedno velké a pak nic a nyní čekám na snůšku,ale již týden,pohybuje ocáskem,jednu chvíli byla taková trochu nafouklá a seděla v budce,ale vajíčko žádné nesnesla.Teplota v místnosti je 24-25 st. ,takže problémy se snášením,bych vyloučil.Děkuji za názor V Pech


To insert a new contribution to be logged.

Marek Buranský, 13.02.2013 15:53

Zdravím vás.
 

Vami popisovane problémy môžu mať viac príčin. Keďže nepoznám vašu technológiu chovu do detailov, môžem len hádať, kde sa problém nachádza.
 

Takže skúsim vymenovať niekoľko dôvodov, prečo je stav taký, ako je.
 

1.píšete, že sa to vyskytuje u 2 samičiek, ak je tomu tak, môže sa jednať o genetický základ problému, najmä, ak by tieto samičky boli príbuzné. Ani v štvrtom veku života nie je dôvod, aby samička mala takú znášku, ako ste popisovali. Mal som v chove už aj staršie samičky a znáška bola bez problémov. Samozrejme nadá sa paušalizovať, keďže každý jedinec je iný. Ak by sa to opakovalo, je potrebné takéto vtáky z chovu vyradiť.
 

2.môže sa jednať o vyčerpanie vtákov z viacerých vtákov za sebou. Je potrebné dodržať max 3 znášky za sezónu.
 

3.pri znáške samičky vydávajú značné množstvo energie a z ich tela je odčerpávaných veľa živín. Samičkám pri znáške je potrebné dodávať vysoko výživnú potravu vo forme vaječnej zmesky, či už priemyselne vyrábanej, alebo najlepšie čerstvo pripravenej doma. Možné je tiež podávanie dostatočného množstva naklíčeného, alebo namočeného zrna, ktorým sú vtáky bežne kŕmené. K dispozícii musia mať dostatok kvalitného gritu založeného na vápenatom zložení. Nemala by chýbať sépiová kosť a tiež sterilizované vaječné škrupiny zbavené vnútornej blany. Podávanie minerálnych látok v pitnej vode, najmä „čistého“ vápnika môže mať presne opačný efekt, ako by chovateľ mohol očakávať. Mne sa podávanie minerálnych látok v pitnej vode neosvedčilo. Základ je, ako som už písal, v podávaní kvalitného gritu, najmä podávanie zmesky gritu, od viacerých výrobcov.
 

4.zabezpečiť vhodné podmienky na hniezdenie, teda teplotu, vlhkosť vzduchu, ako i ostatné, parametre, ktoré sú pre úspešný odchov dôležité.
 

S pozdravom.
 

Marek Buranský



To insert a new contribution to be logged.

Milos Haska, 17.02.2013 17:20

Dobry den,
nepisete take zdali pary harmonizuji. K takovemuto chovani muze dojit pokud v paru nepanuje shoda. Predpokladam ze mladsi samicka je nove sparovana, ale u starsi? Nedoslo k vymene samecka? Nenastala nejaka jina zmena v chovu? Jina budka, jina klec, jinde umsitena budka, jiny material na hnizdo.
Take se nezminujete jestli mate v chovu dalsi pary a jaka je situace u nich?
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
http://smidla.eu


To insert a new contribution to be logged.

Texts and photographs are covered by copyright of author
this website www.gouldianfinchces.eu