Gouldian finch forum - gouldianfinches.eu

gouldianfinches.eu rss RSS

Andrej Holka, 10.10.2012 20:31

Riasy v napajackach

Zdravim,
Chcel som sa spytat, ci nemate skusenosti s nejakym pripravkom na odstranovanie rias z napajaciek. Hlavne v letnom obdobi rastu ako dive a manualne cistenie je casovo narocne a neodstrani ich uplne. Strasne moc roboty, pokial clovek chova pary jednotlivo v klietkach. Vdaka za odpoved. S pozdravom Andrej.


To insert a new contribution to be logged.

Milos Haska, 10.10.2012 20:58

Dobry vecer,
chovam ptaky v klecich jiz nekolik roku, ale problem s rasami (takove to zelene v krajich kam se neda poradne dostat) se mi objevi v letnich mesicich ve venkovnich volierach.
Pomaha mi proti tomu odmocit v octove vode pro rozpusteni vodniho kamene a mechanicke ocisteni. Jinak pravidelna vymena vody je v tomto smeru dulezita soucasne s kazdodennim ocistenim napajecek. Pouzivam za timto ucelem stetku na cisteni lahvi.
S pozdravem Smidla
smidla@smidla.eu
htp://smidla.eu


To insert a new contribution to be logged.

Marek Buranský, 10.10.2012 23:45

Zdravím vás.

Čo sa týka rias, alebo rôznych povlakov v napájačkách, tak existuje pravdepodobne len jedna rada a to je dodržiavanie hygieny. Nemyslím tým , že by ste ju nedodržiavali, len je potrebné zistiť interval, po akom sa riasy, či povlaky objavia a v dostatočnom predstihu zasiahnuť.

Zásah spočíva v dezinfekcii, a to buď namočím napájačiek do nejakého chlórového prípravku (savo...), alebo použiť na dezinfekciu neriedený ocot, alebo iný prípravok.

Ale skôr ako zásah by som odporúčal prevenciu, ktorá spočíva v okysľovaní vody nejakým vhodným prípravkom ( napr. acidomid, alebo jablčný ocot...).

Povlaky na napájačkách by som asi nepodceňoval, keďže sa na nich môžu namnožiť baktérie, alebo kvasinky.

Marek Buranský



To insert a new contribution to be logged.

Miroslav Chomjak, 11.10.2012 19:48

 Pekny vecer,

co sa tyka rias, vsetko popisali kolegovia vysie

ja osobne kazdy tyzden dezinfikujem napajacky SAVOM s dokladnym oplachnutim, / na uzke nepristupne miesta pouzivam vatove tycinky do ucha /

pouzivanim Acidomid E a v neposlednom rade kazdenna vymena vody a cistenie napajaciek, v lete aj viac krat do dna pokial je to v silach chovatela, sa da tomuto v urcitej miere vyhnut 

co sa tyka zoohygieny nepouzivam napajacky dlhsie ako jeden rok, po tomto obdobi stare vyhadzujem a do novej chovnej sezony vstupujem s uz novymi 

prajem vela uspechov s riasami a v chovatelstve!

S pozdravom  
 Miroslav


To insert a new contribution to be logged.

Andrej Holka, 15.10.2012 13:43

Dobry den,
dakujem Vam vsetkym za rady, pouzivam acidomid, aj umyvam napajacky. Teraz to teda doplnim o to vydezinfikovanie v save a budem venovat vacsiu pozornost ich hygiene.

S pozdravom Andrej.


To insert a new contribution to be logged.

Texts and photographs are covered by copyright of author
this website www.gouldianfinchces.eu